Kviešu graudu cenas pasaulē kāpj: uz to kritumu pagaidām var necerēt

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

Graudu cenas globālajā tirgū ir dubultojušās – Krievijas sāktais karš Ukrainā pie tā vainojams tikai daļēji. Vācijas medijs “Deutsche Welle” pētīja, kas ietekmē graudu cenas un kāda loma ir finanšu spekulācijām.

Februāra beigās globālās graudu cenas svārstījās ap 200 eiro par vienu tonnu, tomēr karš Ukrainā šo ainu ir mainījis pilnībā. Pēc kara sākuma cenas sasniegušas pat 400 eiro par tonnu. Šāds cenu lēciens ir šoks, it īpaši attiecībā uz nabadzīgākajām valstīm, kurās iedzīvotāji lielu daļu ienākumu velta pārtikas iegādei.

Piemēram, pasaulē ik gadus tiek iegūti vairāk nekā 780 miljoni tonnu kviešu, no kuriem tikai viena ceturtā daļa nonāk globālajā tirgū. Pārliecinoši lielākā daļa tiek patērēta valstīs, kur šie kvieši izauguši. Kviešu kvalitāte un cenas atšķiras atkarībā no kviešu audzēšanas reģiona.

Divas globālās tirdzniecības platformas

Lai arī parasti graudi tiek uzlūkoti kā lokāls produkts, kviešu cena globālajā tirgū tiek noteikta starptautiskās tirdzniecības platformās.

“Ir divas globāli nozīmīgas graudu tirdzniecības vietas pasaulē – Čikāgas Tirdzniecības valde (CBOT) un “Euronext” Parīzē,” sacīja lauksaimniecības nozares finanšu pakalpojumu sniedzēja “Kaack Terminhandel” pārstāvis Volfgangs Zābels.

“Šīs biržas nosaka globālās cenas pēc regulatoru noteiktiem standartiem un noteikumiem. Būtībā tikai pieprasījums un piedāvājums nosaka cenas,” teica Zābels.

Standarta gadījumos graudu tirgus ir stingri regulēts – ir arī dažādas kvalitātes prasības. Piemēram, Eiropā 50% maizes graudu ir jāsatur vismaz 11% proteīnu un mitruma rādītājs nedrīkst pārsniegt 15%. Šādi standarti ļauj graudus pārdot visā pasaulē.

Graudu tirgotājiem, ražotājiem un pārstrādātājiem biržas cenas parasti kalpo kā vadlīnijas tam, kā noteikt produktu galacenu. Te gan jāņem vērā, ka graudu cenas vietējā un globālā tirgū arī var būtiski atšķirties.

Apdrošināšanas un spekulācijas

Biržas, kā CBOT un “Euronext”, piedāvā tirdzniecības procesā iesaistītajiem dažādus rīkus, lai pasargātu sevi no potenciālajiem zaudējumiem negaidītu tirgus norišu rezultātā. Piemēram, kāda kviešu graudu pārstrādes rūpnīca ir panākusi vienošanos ar lielveikaliem, ka septembrī kviešu milti lielākoties tiks piegādāti 500 gramu iepakojumos. “Mēs nezinām, kāda graudu cena būs septembrī, taču ir iespējams iegādāties nākotnes līgumus un par tiem saņemt graudus,” teica Zābels.

Nākotnes līgumu iegāde par konkrētu apjomu graudu CBOT un “Euronext” platformās pasargā pircējus no negaidītām cenu svārstībām nākotnē. Runājot par kviešu miltiem, daudzviet ir iespējams iegādāties kviešu nākotnes līgumus ar iespēju saņemt graudus septembrī, tādējādi nodrošinot veikalos preci rudenī jau pašlaik.

Kalkulāciju jautājums

Arī zemnieki izmanto nākotnes līgumus, lai nodrošinātos pret negaidītām cenu svārstībām viņu produkcijai. Piemēram, ja zemnieks izdod 300 eiro vērtu līgumu par viņa graudiem un to cena sasniedz 400 eiro, tad viņš var pārdot graudus par 400 eiro, taču piemaksājot starpību nākotnes līguma pircējam.

Savukārt pretējā gadījumā, ja graudu cena nokrītas līdz, piemēram, 200 eiro, tad nākotnes līguma pircējam ir jāmaksā pārdevējam līgumā noteiktā summa, tas ir, 300 eiro.

Šo finansiālo manevru bāze ir reāli pastāvoši graudi, tomēr tirgošanās biržās un cenu noteikšana nereti nemaz nav atkarīga no tā, cik daudz ir vai nav graudi, cik daudz notiek graudu piegādes.

Zābels, kurš pats tirgojas ar nākotnes līgumiem, sadarbojas ar ražotājiem, tirgotājiem un pārstrādātājiem. Viņš norāda, ka tirgū ir vērojams nozīmīgs skaits spekulantu, kuri cenšas gūt peļņu no cenu svārstībām. Tāpat tirgū darbojas arī tādi darboņi, kuri cenšas gūt maksimālu labumu no nelielām cenu svārstībām vai pat atšķirībām starp reģioniem un biržām.

Tirgotāju paradīze

Pašlaik eksperti cenu kāpumā vaino Krievijas karu Ukrainā, jo šīs abas valstis kopumā savām vajadzībām patērē ap 60 miljoniem tonnu, kamēr 200 miljoni tonnu tiek eksportēti.

“Pasaule nevar iztikt bez Ukrainas un Krievijas ražām. Tās ir pārāk nozīmīgas,” sacīja Zābels, norādot, ka cenas varētu kāpt arī ASV iegūtajai graudu ražai. Strauji pieaugošās graudu cenas ir sliktas ziņas zemāku ienākumu valstīm Āfrikā.

“Šajās valstīs cilvēki tērē līdz pat 80% savu ienākumu pārtikas iegādei. Ja maizes cena dubultosies, tad tās būs tiešās graudu cenu pieauguma sekas,” teica Zābels.

Eiropā maizes cenas arī ir būtiski kāpušas, un paredzams, ka to cenas būs augstas kara Ukrainā dēļ. Turklāt, arī Covid-19 izraisītās piegāžu ķēžu problēmas joprojām nav atrisinātas.

“Mēs saskaramies ar lielu mēslojuma trūkumu un milzīgām tā cenām,” norāda eksperts Joahims Rukvīds. “Tāpat ir ļoti ilgi jāgaida piegādes lauksaimniecības tehnikai, kas neļauj būtiski palielināt lauksaimniecības produktu ieguves tempu palielināšanu.”

Paredzams, ka graudu cenas būs augstā līmenī vismaz līdz nākamā gada beigām. Tālākais jau būs atkarīgs no daudziem citiem faktoriem, piemēram, vai būs beidzies karš Ukrainā un vai Ukraina varēs turpināt eksportēt graudus.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu