Iedzīvotāji aicināti paust idejas gaisa kvalitātes uzlabošanai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Lita Krone / LETA

Šogad Rīgā un vēl deviņās citās Eiropas pilsētās norisinās iedzīvotāju ideju par gaisa kvalitātes uzlabošanu uzklausīšanas projekts, kas Latvijā nosaukts "Par tīru gaisu Rīgā", informēja organizācijas "Manabalss" pārstāve Dace Ševčenko.

Ir sākta projekta otrā fāze, kurā iedzīvotāji ir aicināti projekta "Par tīru gaisu Rīgā" mājaslapā dalīties ar praktiskiem ieteikumiem, kā uzlabot gaisa kvalitāti gan galvaspilsētā, gan plašākā mērogā. Ieteikumi var būt dažādās jomās, piemēram, transporta, mājokļu apkures, veselības, sociālekonomiskā nevienlīdzības, gaisa kvalitātes pārvaldības, lauksaimniecības, industriālā gaisa piesārņojuma, arī vides degradācijas, norādīja Ševčenko.

"Ja vienā Rīgas mikrorajonā gaiss ir slikts, tad tas ir slikts visā Rīgā.

Vairums cilvēku to nemaz nejūt, jo gaisa piesārņojums ne vienmēr ir saredzams vai saožams," stāstīja apvienības "Pilsēta cilvēkiem" pārstāvis un biedrības "Brasa" vadītājs Raivis Dejus.

Līdz šim novērots, ka rīdzinieki īpaši aktīvi dalās ar savām idejām par transporta radītā gaisa piesārņojuma mazināšanu, minēja "Mana Balss" pārstāve, norādot, ka tieši transports ir viens no galvenajiem vides problēmu avotiem Eiropas Savienībā un veicina ne vien gaisa piesārņojumu un troksni, bet arī neatgriezeniskas klimata pārmaiņas.

Automobiļi, furgoni, kravas automobiļi un autobusi rada vairāk nekā 70% no kopējām transporta radītajām siltumnīcas efekta gāzu emisijām. Pārējās emisijas rada galvenokārt kuģniecības un aviācijas nozare. Tiek lēsts, ka transporta radīto emisiju izmaksas veselības budžetā Eiropā sasniedz 67-80 miljardus eiro gadā, informēja Ševčenko.

Daži no iedzīvotāju ierosinājumiem, kā politikas veidotāji varētu risināt transporta radītās gaisa problēmas, ietver aicinājumus izveidot zemo emisiju zonas pilsētās, kvalitatīvu un regulāru ielu mazgāšanu, gājēju ielu radīšanu, sabiedriskā transporta tīkla attīstīšanu, kā arī veloinfrastruktūras attīstību, minēja Ševčenko.

Praktiskus ieteikumus, kā risināt gaisa kvalitātes problēmas, iedzīvotāji var iesniegt līdz jūnija beigām.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu