Pasaule saskaras ar lieliem globāliem izaicinājumiem, kuru risināšanai ir nepieciešami kopīgi lēmumi. Covid-19 pandēmija vēl nav beigusies, bet darbs pie jaunu pandēmiju novēršanas jau ir sācies. Tāpat pieaug parādu slogs, kas it īpaši zemu ienākumu valstīs apdraud ekonomiskās perspektīvas un iedzīvotāju labklājību. Strauju cenu kāpumu pārtikai un krīzi pārtikas jomā radījis Krievijas iebrukums Ukrainā, kas palielinājis bada risku daudzviet pasaulē.

G20 radīja bijušais ASV prezidents Džordžs Bušs jaunākais 2008. gada finanšu krīzes laikā. 2008. un 2009. gadā notika samiti (galvenokārt kā finanšu ministru un centrālo banku tikšanās), kuros 20 lielāko pasaules ekonomiku līderi apņēmās veltīt vienu triljonu dolāru pasaules ekonomikas stabilizācijai, tirgus nomierināšanai un Starptautiskā Valūtas fonda un Pasaules Bankas stiprināšanai.

Tajā laikā jaunā organizācija tika uzskatīta par visdarbspējīgāko, iekļaujošāko un dinamiskāko platformu kopīgai rīcībai un politikas koordinācijai. G20 pirmajos gados organizācija pierādīja savu efektivitāti, nodrošinot pārraudzību par plašu jautājumu loku – sākot no finanšu stabilitātes, beidzot līdz pat klimata pārmaiņām. Tomēr tagad, kad galvenie organizācijas spēlētāji bloķē tās efektīvu darbību, G20 vairs nevar lepoties ar lielu ieguldījumu kopējam labumam.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X