Zāļu realizācija maijā Latvijā pieaugusi par 16,6%

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Čīka/LETA

Zāļu lieltirgotavas šogad maijā Latvijā realizējušas zāles 37,91 miljona eiro apmērā bez pievienotās vērtības nodokļa (PVN), kas ir par 16,6% vairāk nekā 2021.gada attiecīgajā periodā, liecina Zāļu valsts aģentūras dati.

Savukārt salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi - aprīli - zāļu realizācijas apmērs audzis par 0,2%.

2022.gada maijā zāļu lieltirgotavas Latvijā realizējušas kopumā 4,1 miljonu medikamentu iepakojumu.

Zāļu valsts aģentūras dati arī liecina, ka vispārēja tipa aptiekām maijā pārdoti 3,75 miljoni medikamentu iepakojumu 33,06 miljonu eiro vērtībā.

Ārpus Latvijas maijā pārdoti 407 dažāda nosaukuma Latvijas Zāļu reģistra medikamenti par 7,89 miljoniem eiro, kas ir par 25,8% vairāk nekā aprīlī, tostarp 224 kompensējamo zāļu saraksta medikamenti.

Vidējā lieltirgotavas realizācijas cena par vienu zāļu iepakojumu maijā bija 9,24 eiro, savukārt mediānas cena bija 5,43 eiro bez PVN, tostarp Latvijas Zāļu reģistrā iekļautām zālēm - 5,27 eiro, bet nereģistrētām zālēm - 15,06 eiro.

Zāļu ražotāji un to pārstāvji maijā zāļu cenu pieaugumu deklarējuši 113 medikamentiem, bet cenas samazinājums deklarēts 11 medikamentiem. Par iemeslu cenu pieaugumam reģistrācijas apliecību īpašnieki galvenokārt minējuši izejvielu, elektroenerģijas, transporta um citu izmaksu pieaugumu.

Dati apkopoti no 83 licencētām zāļu lieltirgotavām, kas darbojās Latvijā.

Aprēķinos par zāļu patēriņu Latvijā nav ņemti vērā dati par zāļu pārdošanas apmēriem no vienas zāļu lieltirgotavas uz citu zāļu lieltirgotavu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu