Baldonē tiks apbedītas vien nesen masu kapā atrastās ebreju mirstīgās atliekas

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere / LETA

Šodien, 30. jūnijā, plkst.15 Baldones kapos plānots apbedīt Otrā pasaules kara laikā Baldones pusē nošauto ebreju mirstīgās atliekas.

Tās vien nesen tika atrastas masu kapā mežā, pastāstīja Baldones muzeja vadītāja pienākumu izpildītāja Anete Braufmane.

Viņa informēja, ka masu kapā atrasto upuru mirstīgās atliekas izraka meklēšanas vienība "Leģenda". Savukārt muzejā tiek pētīti un aprakstīti pie nogalinātajiem atrastie priekšmeti - apavi, ķemmītes, rotaslietas un citi, kā arī patronu čaulītes.

Braufmane norādīja, ka visi atrastie priekšmeti tiks fiksēti, lai informāciju varētu izmantot pētījumos, bet pēc tam apglabāti kopā ar mirušajiem. Kopumā tas ir 171 priekšmets. Savukārt muzejā paliks tikai patronu čaulītes.

Viņa atzina, ka pēc sākotnējā vērtējuma, cilvēku slepkavošana notikusi haotiski. Tikai diviem upuriem šāviena pēdas redzamas glavaskausā. Daudz ir tādu, kuri nogalināti ar sitieniem pa galvu. Faktiski neviena bērna galvaskauss neesot vesels.

Braufmane uzsvēra, ka pēc masu slaktiņa upuru apglabāšanas muzejs turpinās pētniecisko darbu, lai izveidotu ekspozīciju par ebrejiem Baldonē.

Pašlaik esot skopas ziņas par to, vai nogalinātajiem ir palikuši dzīvi kādi pēcteči vai radinieki.

TVNET jau ziņoja, ka visticamāk, noziegums veikts 1941.gada jūlijā - laikā, kad nacistiskā Vācijas armija bija okupējusi Latvijas teritoriju. Baldonē bija izveidota vietējā palīgpolicijas vienība, kas pastrādāja noziegumus pret baldoniešiem.

Atklājums noticis, pateicoties vēstures pētniecības entuziastiem un Baldones muzeja padomes biedriem - Jurim Jeršovam un Ojāram Andersonam.

Masu kapā atrastas 35 cilvēku mirstīgās atliekas, tajā skaitā arī septiņu bērnu, kuri visi bijuši Baldones iedzīvotāji.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu