Arheologi pēta Tanzānijas alā atrastas baisas figūras ar gigantiskām galvām

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: M. Grzelczyk, Antiquity, 2021

2018. gadā arheologi veica pārsteidzošu atklājumu – alās Tanzānijas vidienē atrada saujiņu saglabājušos alu sienu zīmējumu, no kuriem viens ir pamatīga mīkla joprojām.

Zīmējumā atainotas trīs dīvainas antropomorfiskas figūras ar ārkārtīgi lielām galvām. Lielākoties tas ir zīmēts ar sarkanu pigmentu un, visticamāk, radīts laikā, kad reģionā saimniekoja mednieku-vācēju kopienas, jo zīmējumos nav atainoti mājlopi.

Līdz ar dīvainajām figūrām uz alu sienām redzami dzīvnieki, kas atgādina gazeles, bifeļus un pat žirafi.

Foto: M. Grzelczyk, Antiquity, 2021

Īpaši interesanta ir zīmētā aina, kurā redzama trīs cilvēkveidīgu būtņu trijotne, kurām ir pārspīlēti liela galva, kas atgādina bifeļa galvu.

Ļaužu mākslā, kas reiz apdzīvojuši šo reģionu, bifeļa un cilvēka apvienojuma motīvi nav novēroti, tāpēc, iespējams, zīmējumos attēlots kaut kas cits. Tiesa, ir zināms, ka seno cilvēku rituālos nozīmīga loma bijusi bifeļa ragiem. Lai kas arī būtu attēlotās figūras, līdzīgas šajā reģionā ir manītas arī citviet. Kādā citā alā Tanzānijas vidienē vērojamas līdzīgas figūras, kas gan atainotas horizontālā stāvoklī, it kā guļus.

Foto: M. Grzelczyk, Antiquity, 2021

Sandavu tautā, kas mitinās Tanzānijas vidienē, alas joprojām ir nozīmīgas vietas, kur veikt rituālus. Jaunajā pētījumā aprakstītās alas ir zināmas vietējām komūnām, tāpēc pētnieki cer, ka šie ļaudis palīdzēs saprast, kas ir šīs dīvainās figūras.

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā “Antiquity”.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu