Eksperti: nav iemesla domāt par cenu kritumu mājokļu tirgū

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Izejmateriālu un būvniecības izmaksu pieaugums būs par pamatu arī turpmākam cenu kāpumam jaunajos projektos.

Nav iemesla domāt par cenu kritumu mājokļu tirgū, piektdien diskusijā "Jauno projektu tirgus realitāte un nākotnes prognozes" teica nekustamo īpašumu attīstītāju pārstāvji.

Bankas "Citadele" privātpersonu apkalpošanas direkcijas vadītājs Jānis Mūrnieks norādīja, ka, neskatoties uz dažādiem ārējiem faktoriem, pieprasījums pēc hipotekārajiem kredītiem mājokļa iegādei 2022.pirmajā pusgadā pieauga par 33%, ja salīdzina ar 2021.gada pirmo pusgadu. Vidējā aizņemtā summa ir bijusi aptuveni 84 000 eiro, jaunajos projektos sasniedzot 100 000 eiro, un vairums jeb 70% hipotekāro kredītu ņēmēju finansējumu izmanto dzīvokļu iegādei, savukārt 30% iegādājas vai būvē privātmājas.

Latvijas nekustamo īpašumu darījumu asociācijas (LANĪDA) un "Vestabalt" valdes locekle Līga Plaude norādīja, ka šobrīd cenas jaunajos projektos mikrorajonos ir izlīdzinājušās ar dzīvokļu cenām Rīgas vēsturiskajā centrā, kas daļēji saistīts ar to, ka Rīgas centrā daudzas ēkas ir sliktā stāvoklī un cilvēku gatavība Covid-19 ietekmē dzīvot ārpus pilsētas centra tikai pieaug.

Kā skaidroja Plaude, šobrīd nav pamata apgalvot, ka cenas kritīs, it īpaši kvalitatīvajiem jaunajiem projektiem. Būvniecības materiālu, darba resursu un energoresursu cenas tuvākajā laikā nemazināsies, un nav pamats domāt, ka jauno projektu attīstītāji līdz ar to varēs samazināt dzīvokļu gala pārdošanas cenas.

Viņa arī norādīja, ka tās mājsaimniecības, kas nevarēs atļauties dzīvokļu iegādi jaunajā projektā, vispirms izskatīs iespēju iegādāties dzīvokli jaunajā projektā, kas atrodas tālāk no Rīgas, piemēram, Ādažos, Salaspilī, tad izskatīs iespējamos variantus otrreizējā tirgu vai arī atliks lēmumu par iegādi, dodot priekšroku īrei.

Plaude gan arī uzsvēra, ka cenas kāpj straujāk nekā algas, ja ir algas pieaugums, to apēd inflācija. "Es neredzu, ka latviešu mājsaimniecībai ir iespēja veidot uzkrājumu."

Savukārt "Arco Real Estate" valdes locekle un Dzīvojamā fonda pārdošanas nodaļas vadītāja Ieva Jansone pauda, ka pieprasījums pēc jaunajiem mājokļiem nav mazinājies, taču šobrīd no klientu puses novērojama nogaidoša pozīcija, jo nenoteiktības apstākļos cilvēki ir nobažījušies par pieaugošajām izmaksām visās jomās.

Viņa arī skaidroja, ka jaunie projekti lētāki nekļūs, bet pircējiem jāizvērtē savas vajadzības un iespējas īpašumu iegādāties.

Nekustamā īpašuma attīstītāju alianses valdes priekšsēdētājs Mārtiņš Vanags teica, ka jauna dzīvokļa pircējam patlaban ir jāņem vērā trīs faktori - būvniecības cenu kāpums, siltumenerģijas cenu kāpums un paredzamā kredītu procentu likmju celšanās. Viņaprāt, pareizs lēmums būtu ņemt kredītu jau šodien un iegādāties energoefektīvu mājokli, lai ietaupītu uz komunālo maksājumu rēķina, un nepareizi būtu atlikt lēmumu par mājokļa iegādi un plānot nākotnē iegādāties energoneefektīvu sērijveida dzīvokli, kura komunālo maksājumu izmaksas komplektā ar augstiem kredīta procentiem būs nesaprātīgs slogs.

"Bonava" pārdošanas un mārketinga vadītājs Latvijā Kaspars Ekša pauda, ka būvniecības izejvielu tirgus sāk izrādīt zināmas stabilizācijas pazīmes, tomēr nav novērojamas krasas cenu svārstības, piemēram, metālam, vai kokmateriāliem - izmaksu pieaugums būvniecības sektorā vismaz tuvākajā laikā neapstāsies.

Viņš uzsvēra, ka arī dzīvokļu deficīts pirmreizējā tirgū pašlaik sasniedzis vēsturiski augstāko līmeni pēdējo desmit gadu laikā, kas lielā pieprasījuma dēļ tikai veicinās cenu pieaugumu. Kad šis cenu kāpums apstāsies - nav zināms, taču, paskatoties uz Viļņu un Tallinu, kur mājokļu jaunajos projektos kvadrātmetra cena ir vēl vismaz par 25% augstāka nekā Rīgā, vieta izaugsmei vēl ir.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu