Sēlijas iedzīvotāji cer uz sabiedrisko apspriešanu par jaunās militārās bāzes būvniecību

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Ivars Soikāns/LETA

Sēlijas iedzīvotāji cerot uz sabiedrisko apspriešanu Zalves militārā poligona izveidei, informē kopienu sadarbības tīkla "Sēlijas salas" sabiedrisko attiecību un tūrisma speciālists Jānis Dzimtais.

Sunākstes pagasta pakalpojumu centra vadītāja Ināra Vītola pagaidām ir piesardzīga: "Ceram, ka visas darbības notiks lielajā meža masīvā un iedzīvotāju dzīve netiks traucēta. Līdz ar poligona izveidi varētu uzlaboties vietējo ceļu stāvoklis. Tieši ceļa dēļ pagastā ir strauji samazinājies iedzīvotāju skaits, nupat februārī slēgts vienīgais pagasta veikals."

Viņa arī atzīst, ka noteikti vēlēsies sarīkot sabiedrisko apspriedi tieši Sunākstē, ja vien būs iespēja ietekmēt lēmumu par norises vietu.

Sunākstes pagasta zirgkopes Simonas Jeluškinas saimniecība atrodas kilometra attālumā no iespējamā poligona. "Ļoti iespējams, tas ietekmēs mūsu saimniecisko darbību. Līdz šim tuvējo mežu izmantojām izjādēm ar zirgiem un piedāvājām turp braukt zirgu pajūgā. Domāju, ka sabiedriskā apspriešana ir vajadzīga Sunākstē, lai iedzīvotāji uzzinātu, kur tieši atradīsies militārā teritorija," saka zemniece.

Savukārt Zalves pagasta pakalpojumu centra vadītāja Dzintra Noreika saka, ka vietējie iedzīvotāji ir nedaudz satraukti: "Zemnieki ir uztraukušies, ka atņems zemi. Mēs pagastā jau pārrunājām savā starpā šo ziņu. Varbūt būs darbavietas pavāriem vai apkopējām, bet grūti šobrīd pateikt."

Viņa arī pauda šaubas, ka pagastā, kur palicis vien 540 iedzīvotāju, kāds sarīkos sabiedrisko apspriešanu.

Kopienu sadarbības tīkls "Sēlijas salas" uzsver, ka sarunas ar iedzīvotājiem ir nozīmīgs demokrātijas instruments, lai gūtu kopienu atbalstu un izpratni Nacionāla un Starptautiska līmeņa objekta realizēšanā.

Kā ziņots, jaunu starptautisku militāro bāzi un poligonu Latvijā plānots veidot Aizkraukles novadā un Jēkabpils novadā, otrdien žurnālistiem paziņoja aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

Viņš sacīja, ka vieta izvēlēta tāda, lai radītu pēc iespējas mazāk neērtību Latvijas sabiedrībai un pēc iespējas lielāku labumu pašvaldībām.

Ministrs neminēja, cik varētu izmaksāt jaunās militārā bāzes izbūve, bet piebilda, ka summa būs zināma rudenī.

Patlaban sabiedrotie spēki pamatā izvietoti Ādažu bāzē, kurai blakus ir arī mācību poligons. Latvijā lielākā militārā bāze ir tieši Ādažos, kur bez sabiedrotajiem izvietoti arī Nacionālo bruņoto spēku (NBS) karavīri. Tāpat NBS bāzes ir Rīgā, bet Zemessardzes bataljoniem - dažādās Latvijas vietās. NBS karavīri dislocēti arī Liepājā, Lūznavā, Alūksnē, Stāmerienā, Cēsīs un Aviācijas bāzē Ogres novadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X

Tēmas

Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu