Tiek apsvērtas iespējas nodrošināt munīcijas ražošanu Latvijā armijas vajadzībām (3)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Nacionālo Bruņoto spēku karavīrs. Ilustratīvs attēls.
Nacionālo Bruņoto spēku karavīrs. Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova/LETA

Krievijas izraisītā kara Ukrainā dēļ pieaug riski Latvijai un līdz ar to arī armijas vajadzības, ko privātie ražotāji nevar pilnībā apmierināt. Runa, pirmkārt, ir par munīcijas ražošanu. Aizsardzības ministrija piedāvā dibināt jaunu valsts kapitālsabiedrību, lai nodrošinātu un kontrolētu šo stratēģiski svarīgo preču ražošanu, informē Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".

Otrdien valdībā izskatītais informatīvas ziņojums ir slepens, jo satur informāciju dienesta vajadzībām. Piemēram, par munīcijas iztrūkumiem Latvijas Bruņotajos spēkos.

"Mēs redzam, ka tagad arī ar karu Ukrainā ir veidojies ļoti liels deficīts. Dažas sastāvdaļas ir faktiski jāgaida pusgadu vai gadu. Nerunājot nemaz par pašu munīciju."

"Tādēļ, apzinoties, ka ja situācija tālāk paliek tā kā ir, varētu būt apgrūtināta krājumu veidošana bruņotajiem spēkiem," akcentē Aizsardzības ministrijas valsts sekretārs Jānis Garisons.

Lai novērstu šos iztrūkumus, Aizsardzības ministrija piedāvā, lai valsts iesaistās aizsardzības ražošanā, nodibinot jaunu kapitālsabiedrību.

Valdība ideju konceptuāli ir atbalstījusi un uzdevusi veikt tās izvērtējumu.

Garisons prognozē, ka tas varētu aizņemt dažus mēnešus. Jaunā kapitālsabiedrība būs publiski privātā partnerība starp valsti un privāto sektoru, tāpēc sākumposmā būs nepieciešama arī valsts budžeta nauda.

Aizsardzības ministrija pagaidām neatklāj, par kādu summu ir runa.

"Latvijā lielākā problēma ir, ka mums ir ļoti daudz mazu un spējīgu uzņēmumu, bet tajā brīdī, kad jautājums nonāk līdz masveida ražošanas sākšanai, kur jau ir jānodrošina gan kvalitāte, gan jāintegrē vairāki ražotāji kopā, diemžēl tā kapacitāte ir nepietiekoša," akcentē Garisons.

Jaunā kapitālsabiedrība palīdzēs veikt produktu masveida ražošanu. Tas ir aktuāli īpaši tagad, kad starptautiskās situācijas dēļ ir jākāpina investīcijas aizsardzības sektorā, akcentē Latvijas Drošības un aizsardzības industriju federācijas (LDAIF) valdes priekšsēdētāja Elīna Egle.

"Un ir jomas, kurās, iespējams, privātais investors nav gatavs investēt kompetences trūkuma dēļ, noteikta apjoma trūkuma dēļ, eksporta ierobežojumu dēļ un varbūt arī kādi citi iemesli. Un valstij būtu jānāk palīgā un jāiesaistās atsevišķu sektoru attīstībā," uzsver Egle.

Pēc Aizsardzības ministrijas sākotnējām aplēsēm, jaunā kapitālsabiedrība varētu radīt desmitiem jaunu darba vietu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu