Igaunijas jaunajā valdībā katrai no trim partijām būs pa pieciem amatiem

LETA/BNS
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Igaunijas jaunajā valdībā Reformu partija saglabās premjerministra amatu un saņems četrus ministru portfeļus, savukārt partijai "Tēvzeme" un Sociāldemokrātiskajai partijai katrai būs pieci ministru portfeļi, pirmdien informēja topošās valdības koalīcijas politiķi.

Ministru kandidāti pagaidām nav publiskoti.

"Tēvzeme" jaunajā valdībā izvirzīs ārlietu, izglītības un zinātnes, tieslietu, uzņēmējdarbības un informāciju tehnoloģiju, kā arī valsts pārvaldes lietu ministrus, paziņoja partijas priešsēdētājs Helirs Valdors Sēders.

Kā viņš informēja, Reformu partija saglabās premjerministra amatu, kā arī izvirzīs finanšu, aizsardzības, sociālās aizsardzības un lauksaimniecības ministrus.

Savukārt sociāldemokrātu ģenerālsekretārs Eduards Odinecs Igaunijas sabiedriskajai raidorganizācijai ERR sacīja, ka viņa pārstāvētā partija jaunajā valdībā vadīs iekšlietu, veselības un darba lietu, ekonomikas un komunikāciju, kā arī vides un kultūras jomas.

Sēders pauda pārliecību, ka ministru portfeļu sadalījums jaunajā valdībā liecina par labu līdzsvaru koalīcijā. "Veidojamā koalīcija izvirzījusi ambiciozus mērķus, un portfeļu sadalījums ļaus šos mērķus īstenot," viņš teica.

Jau vēstīts, ka Igaunijas Reformu partija, partija "Tēvzeme" un Sociāldemokrātiskā partija piektdien pēc gandrīz mēnesi ilgām sarunām panākušas vienošanos veidot valdošo koalīciju.

Iecerēts, ka Reformu partijas līdere Kaja Kallasa atkāpsies no premjerministres amata un tūlīt pēc tam Igaunijas prezidents Alars Kariss viņai uzdos veidot jauno valdību, vēsta laikraksts "Postimees".

Kariss 3. jūnijā, izpildot Kallasas lūgumu, atcēla no amata visus septiņus Rīgikogu spīkera Jiri Ratasa vadītās Centra partijas izvirzītos ministrus. Nesaskaņas starp abām valdošo koalīciju veidojošajām partijām bija turpinājušās jau kādu laiku. Kallasa drīz pēc tam paziņoja par ierosinājumu sākt koalīcijas veidošanas sarunas ar partiju "Tēvzeme" un Sociāldemokrātisko partiju, savukārt Centra partijas valde nolēma izteikt šādu piedāvājumu Konservatīvajai tautas partijai (EKRE) un "Tēvzemei". 11.jūnijā "Tēvzeme" nolēma pieņemt Kallasas piedāvājumu.

Kopš 13.jūnija norisinās Reformu partijas, "Tēvzemes" un sociāldemokrātu sarunas par koalīcijas veidošanu.

Līdz jaunas valdības izveidei visi Centra partijas izvirzīto ministru portfeļi saskaņā ar pastāvošo valdības locekļu aizvietošanas kārtību sadalīti starp Reformu partijas ministriem.

Igaunijas parlamentā, kurā ir 101 deputāts, liberālajai Reformu partijai ir 34 vietas, Centra partijai - 25 vietas, labēji populistiskajai EKRE - 19 vietas, nacionālkonservatīvajai partijai "Tēvzeme" - 12 vietas, Sociāldemokrātiskajai partijai - 10 vietas, bet viens deputāts ir neatkarīgs.

Kārtējās parlamenta vēlēšanas Igaunijā gaidāmas nākamā gada martā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu