Simtiem miljardu dolāru zaudējumi: finanšu tehnoloģiju kompānijas saskaras ar realitāti (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Pandēmijas sākumposms bija īsta zelta bedre ļoti daudziem finanšu tehnoloģiju nozares uzņēmumiem, kuri spēja piedāvāt patērētājiem pakalpojumus, kas mājsēdes laikā bija īpaši aktuāli. Tomēr pašlaik situācija kļuvusi citāda – ne vienam vien tehnoloģiju jaunuzņēmumam ir nācies izrāpties no zelta bedres un attapties skarbās realitātes priekšā.

“Financial Times” (FT), atsaucoties uz “CB Insights” datiem, vēsta, ka vairāk nekā 30 finanšu tehnoloģiju uzņēmumi ASV jau kopš 2020. gada sākuma piesaistījuši investoru uzmanību, jo tie spēja piedāvāt redzējumu un reālu plānu, kā ilgtermiņā veicināt digitalizācijas procesus, ko paātrināja Covid-19 pandēmija.

Pašreizējā situācijā tiek aktīvi runāts par procentu likmju celšanu, nepietiekamiem ienākumiem, kā arī nepārbaudītu biznesa modeļu radītiem riskiem. Tāpat arī globālā ekonomika virzās pretim recesijai, kas vēl vairāk sarežģī biznesa vidi.

Kopš šī gada sākuma tehnoloģiju un finanšu tehnoloģiju nozaru jaunuzņēmumi, kuri kotējuši savas akcijas biržās, saskaras ar ļoti nepatīkamu situāciju – to akciju vērtība kopš gada sākuma vidēji kritusies par 50%, liecina “Financial Times” dati. Savukārt “Nasdaq Composite” aprēķini liecina par 29% vērtības kritumu.

Kopumā 30 tehnoloģiju jaunuzņēmumu, kuri kotējuši biržā savas akcijas, tirgus vērtība 2022. gadā zaudējusi 156 miljardus dolāru.

Ja akciju vērtības kritums tiktu rēķināts no to vēsturiski augstākajiem rādītājiem, tad šādā gadījumā kritums būtu vēl iespaidīgāks – ap 460 miljardiem dolāru.

Tīmekļa aizdevējs “Upstart” uzsvēra, ka pašreizējos apstākļos daudzi finanšu tehnoloģiju uzņēmumi pieredz lielus izaicinājumus. Uzņēmums, kas izmanto mākslīgo intelektu lēmuma pieņemšanai par patēriņa kredītu piešķiršanu, akciju vērtības kritumā vainoja “turbulento situāciju ekonomikā”.

Otrais ceturksnis ir bijis vājš ļoti daudziem tehnoloģiju nozares uzņēmumiem, lai gan analogā laika posmā pērn bija vērojama ļoti stabila izaugsme. Bet 2020. gada otrais ceturksnis bijis pat ar vairāk nekā 1000% lielu izaugsmi.

Dažādu risku radītais spiediens ekonomikā, kā arī citas problēmas ir likušas labi zināmām kompānijām, kā “PayPal” un “Block” (iepriekš zināms kā “Square”), zaudēt vairāk nekā 300 miljardus dolāru vērtu tirgus daļu.

Kritums akciju tirgos ir jūtams arī privāto kompāniju jomā. “Klarna” tirgus vērtība iepriekš bija 46 miljardi dolāru, bet pašlaik tā tirgus vērtība nokritusi zem septiņiem miljardiem dolāru. “Wall Street Journal” vēsta, ka arī citiem uzņēmumiem ir nācies samazināt savu tirgus vērtību par vairāk nekā ceturto daļu.

“Finanšu tehnoloģiju uzņēmumi – it īpaši tie, kas nodrošina elektroniskos maksājumus, bija pirmie, kuri guva lielu labumu no kovida pandēmijas, jo cilvēkiem nekas cits neatlika, kā sēdēt mājās un iepirkties internetā.

Tagad situācija ir mainījusies, un līdz ar to, pandēmijas laika pacēlums ir pārvērties par pēcpandēmijas kritumu. Tas ir aktuāli daudzos sektoros,” sacīja “Mizuho” analītiķis Dens Dolijs.

Dolijs sacīja, ka otrais pusgads kompānijām varētu būt labāks, jo uzņēmumi būs vairāk pielāgojušies jaunajai situācijai.

Vairākiem uzņēmumiem nākas saskarties ar papildu spiedienu no regulatoriem. ASV Vērtspapīru un biržu komisija izskata iespējamos interešu konfliktus saistībā ar “maksājums par pasūtījumu plūsmu” modeli, kas ir galvenais tīmekļa brokera “Robinhood” peļņas gūšanas avots. Tāpat regulatori aktīvi pievērsuši uzmanību kompānijām, kas piedāvājuši tādu modeli kā “pērc tagad, maksā vēlāk”.

Arī tradicionālo finanšu pakalpojumu sniedzēju rezultāti nav iepriecinoši. “Wells Fargo” piektdien ziņoja, ka nācies norakstīt vairāk nekā 570 miljonus dolāru no investīciju portfeļa, jo nav sasniegti plānotie peļņas rādītāji. “CB Insights” norāda, ka “Wells Fargo Strategic Capital” pērn bija viens no lielākajiem investoriem finanšu tehnoloģiju sektorā.

Lai arī situācija finanšu tehnoloģiju nozarē nav pozitīva, daudzi investori joprojām uzskata, ka šis sektors pieredz īslaicīgas problēmas. “ARK Fintech Innovation ETF” investīciju fonds ir viens no populārākajiem sektora atbalstītājiem. Šī fonda investīciju atdeve ir samazinājusies par 62%. Turklāt investori finanšu tehnoloģiju jaunuzņēmumos kopš jūnija sākuma veikuši aptuveni 31 miljona dolāru vērtas investīcijas.

Pētniecības direktors uzņēmumā “Global X” Pedro Palandrani sacīja, ka “arī atlikušajā gada daļā finanšu tehnoloģiju uzņēmumiem nāksies saskarties ar nozīmīgu spiedienu – procentu likmju celšana apgrūtinās gan aizdevumu izsniegšanu, gan arī tirdzniecību (un maksāšanu vēlāk) kopumā,” teica Palandrani.

Viņš gan piebilda, ka, neraugoties uz paaugstinātajiem riskiem tirgum, kopumā investori ir zaudējuši ap 40 miljonus investīcijās. Tas nozīmē, ka investori turpina ticēt šim sektoram ilgtermiņā.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu