Milzīgais karstums iznīcina ražu Eiropā

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Vīnogu audzētājs Hesuss Soto apmeklē vīnogu plantācijas pēc savvaļas ugunsgrēka Spānijā
Vīnogu audzētājs Hesuss Soto apmeklē vīnogu plantācijas pēc savvaļas ugunsgrēka Spānijā Foto: Reuters / Scanpix

Karstums un sausums pēdējo nedēļu laikā iznīcinājis aptuveni trešo daļu ābolu un bumbieru ražas Portugālē. It īpaši smagi cietuši augļu dārzi valsts rietumos esošajā Lisabonas apkārtnē, vēsta “EuroNews”.

Karstā saule dedzina augļus, un tie pūst, vēl esot koku zaros. Tāpat augstās gaisa temperatūras dēļ āboli un bumbieri aug lēnāk.

“Liela daļa augļu ir apdedzināti, un tiem vairs nav nekādas vērtības. Šos augļus nāksies utilizēt, kas nozīmē prāvus zaudējumus,” sacīja portugāļu fermeris Pedro Bernardess.

Līdzīga situācija ir arī Rumānijā. Tur karstuma un nepietiekama mitruma dēļ vietējie lauksaimnieki pauž bažas, ka kartupeļu raža šogad būs par 25% mazāka nekā pērn. Ar kartupeļiem ir nosēti vairāk nekā 10 000 hektāru zemes, taču tikai pusi no šiem laukiem ir iespējams regulāri apliet mākslīgi. Kartupeļi ir kultūra, kuras augšanai nepieciešams daudz ūdens, taču sinoptiķi brīdinājuši, ka Rumānijā arī augustā nav lielu cerību uz vērā ņemamiem nokrišņiem.

Cietuši arī Rumānijas kukurūzas lauki. Piemēram, Madarašas komūnā sausuma dēļ pilnībā gājuši bojā 500 hektāru šīs kultūras. Tiek norādīts, ka uz kvadrātmetru kukurūzas sējumu nepieciešami ne mazāk kā 550 litru nokrišņu, taču pēdējā gada laikā reģionā nokrišņu daudzums bijis vien puse no nepieciešamā apjoma. Arī šajā reģionā netiek prognozēts, ka situācija tuvākajā laikā varētu uzlaboties.

Tikmēr Spānijā plosās karstuma izraisīti savvaļas ugunsgrēki. Šajos ugunsgrēkos gājušas bojā lielas vīnogu audzēšanas plantācijas, kā rezultātā gaidāms, ka Spānijas vīna ražošanas apjomi būs ievērojami mazāki nekā iepriekšējos gados, un vīna ražotāji brīdina, ka grādīgā dzēriena kvalitāte arī varētu būt zemāka nekā ierasts.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu