Krievijā pagarina ierobežojumus skaidras naudas izņemšanai ASV dolāros un eiro

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Krievijas bankas "Sberbank" bankomāti.
Krievijas bankas "Sberbank" bankomāti. Foto: Reuters/ScanPix

Krievijas Banka pagarinājusi ierobežojumus skaidras naudas izņemšanai ārvalstu valūtā vēl uz 6 mēnešiem - līdz 2023. gada 9. martam, liecina paziņojums Krievijas Bankas mājaslapā.

Tajā norādīts, ka arī turpmākos sešus mēnešus būs spēkā noteiktais 10 tūkstošu ASV dolāru un attiecīgās summas ekvivalenta eiro limits skaidras naudas izņemšanai no ārvalstu valūtas konta vai noguldījuma. Iepriekš šie ierobežojumi bija paredzēti līdz šā gada 9.septembrim.

Iedzīvotāji, kuri pēc 2022.gada 9.marta vēl nav paspējuši izmantot šo iespēju, var izņemt naudu tikai ārvalstu valūtā, kas saņemta kontā vai depozītā līdz 2022. gada 9. martam. Atlikušos līdzekļus joprojām varēs saņemt rubļos pēc tirgus kursa izņemšanas dienā. Ārvalstu valūtas emisija tiek veikta ASV dolāros vai eiro neatkarīgi no depozīta vai konta valūtas.

Krievijas Banka paskaidro, ka "ir spiesta saglabāt šos un citus skaidras naudas ierobežojumus saistībā ar pret Krieviju spēkā esošajām sankcijām", kas aizliedz Krievijas finanšu iestādēm iegūt skaidru naudu Rietumvalstīs.

Paziņojumā arī norādīts, ka tāpat līdz 2023. gada 9. martam ir spēkā ierobežojumi ārvalstu valūtas iegādei, attiecīgi bankas var pārdot iedzīvotājiem tikai eiro un ASV dolārus, kas saņemti to kasēs pēc 2022. gada 9. aprīļa. Savukārt attiecībā uz citu ārvalstu valūtu pārdošanu ierobežojumu nav. 

Tāpat līdz nākamā gada 9.martam pagarināti ierobežojumi rezidentu juridiskajām personām ārvalstu valūtas saņemšanai ceļa izdevumiem - ne vairāk kā 5 tūkstoši ASV dolāru vai ne vairāk kā šīs summas ekvivalents eiro, sterliņu mārciņās vai Japānas jenās. Šīs prasības neattiecas uz citām valūtām.

Krievijas Banka arī atgādina, ka skaidras naudas izņemšana dolāros, eiro, sterliņu mārciņās, Japānas jenās juridiskām personām – nerezidentiem netiek veikta, bet attiecībā uz citām valūtām ierobežojumu nav.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu