"Citadele": 31% Baltijas valstu iedzīvotāju šovasar plāno tērēt ceļošanai

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

31% Baltijas valstu iedzīvotāju šovasar plāno tērēt ceļošanai, savukārt mājokļa vai dārza labiekārtošana ir galvenais vasaras mērķis katram ceturtajam, secināts bankas "Citadele" jūlijā veiktajā Baltijas iedzīvotāju aptaujā.

Došanās ceļojumā ir visu Baltijas valstu iedzīvotāju iecienītākais finanšu tēriņš šovasar - tas aktuāls 31% respondentu, un visbiežāk Latvijā ceļot plāno iedzīvotāji vecumā no 50 līdz 59 gadiem. Visaktīvākie ceļotāji mīt Rīgā un Zemgalē, savukārt kūtrākie - Vidzemē, kur tas šovasar aktuāli vien 16% respondentu, liecina aptauja.

Labiekārtot savu mājokli vai dārzu Latvijā šovasar plānojuši 23% iedzīvotāju (Lietuvā - 27%, Igaunijā - 28%), un šie plāni visbiežāk raksturīgi sievietēm vecumā no 40 līdz 49 gadiem. Mājokļa vai dārza labiekārtošana šovasar aktīvāk norisināsies Pierīgā, Kurzemē un Vidzemē.

Iegādāties auto plāno 6% Latvijā, 8% Igaunijā un 11% Lietuvā, un tas raksturīgi vīriešiem vecumā no 18 līdz 29 gadiem. Ieguldīt izglītībā plāno 6% Latvijā un Igaunijā, kā arī 3% Lietuvā. Tēriņi izglītībā ierastāk plānoti jauniešiem vecumā no 18 līdz 29, kuri mitinās Rīgā vai Pierīgā.

Mājokļa iegādi plāno realizēt 5% iedzīvotāju Latvijā un Lietuvā, kā arī 4% Igaunijā. Nekustamo īpašumu visaktīvāk meklē Rīgā dzīvojošie tirgus dalībnieki, visbiežāk jauni cilvēki vecumā no 18 līdz 29, liecina aptaujas dati.

Lielākas svinības, piemēram, kāzas vai apaļa jubileja, un to organizēšana būs aktuāla 5% Latvijā un Igaunijā, savukārt Lietuvā lieliem svētkiem naudu plāno tērēt divreiz biežāk - 10%. Latvijā svinību pasākumus visbiežāk organizēs Latgalē dzīvojošie aptaujas dalībnieki.

Pietiekami liela sabiedrības daļa šovasar nav plānojuši lielākus finanšu izdevumus - šādi atbildējuši 38% aptaujāto Latvijā un Lietuvā, savukārt Igaunijā tērēties neplāno 35% aptaujāto. Visās Baltijas valstīs šī situācija visaktuālākā ir pirmspensijas vecuma iedzīvotājiem vai pensionāriem, kuru vecums ir robežās starp 60 un 74 gadiem.

Reprezentatīvu iedzīvotāju aptauju par Baltijas iedzīvotāju vasaras plāniem banka "Citadele" sadarbībā ar pētījumu aģentūru "Norstat" veica 2022.gada jūlijā, tiešsaistē aptaujājot 1004 iedzīvotājus Latvijā, Igaunijā un Lietuvā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu