Stundu pēc cūku nāves zinātnieki atjaunojuši šūnu aktivitāti to vitālajos orgānos (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Cūka
Cūka Foto: Unsplash

Zinātnieki atklāja, ka jaunā pētījumā viņiem izdevies atjaunot šūnu aktivitāti mirušu cūku orgānos. Iepriekš tas tika uzskatīts par neiespējamu, bet tagad raisa visai ētiskas dabas jautājumus par zinātnieku tālāko darbu.

Pētījums, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “Nature”, atspēko uzskatu, ka sirds un asinsrites apstāšanās ir neatgriezeniska.

Pētījumā zinātnieki stundu mirušas cūkas pievienoja jaunai sistēmai, kas caur dzīvnieka ķermeni pumpēja asins aizstājēju. Šī mākslīgā asinsrite palēnināja sadalīšanās procesu, kā arī atjaunoja dažu orgānu funkcijas, kā, piemēram, sirds muskuļa saraušanos un aktivitāti nierēs un aknās.

Tiesa, pētnieki stāsta, ka smadzeņu aktivitāte neatjaunojās un cūkas nenāca pie samaņas.

Pētnieks Nenads Sestans atklāja, ka bijis pamatīgi pārsteigts, ka bija iespējams atdzīvināt šūnas.

“Mēs nezinājām, ko gaidīt. Viss, ko mēs atjaunojām, mums bija liels brīnums,” izdevumam “New York Times” teica Sestans.

Šis pētījums seko eksperimentiem 2019. gadā, kuros pētnieki atdzīvināja cūku smadzenes četras stundas pēc dzīvnieka nāves.

Bioētikas speciālists Arturs Keiplens savukārt atklāja, ka šis pētījums vēl ir tālu no kaut kādiem noteiktiem secinājumiem. Tas gan rosina spriest par jautājumu, kad tad iestājas neatgriezeniska nāve, kā arī pievērš jautājumam par orgānu transplantāciju.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu