Jupitera vētras kā van Goga glezna

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Jupiters
Jupiters Foto: NASA/JPL-Caltech/SwRI/MSSSImage/Brian Swift

Tikko kā Jupitera orbītā nonāca zonde “Juno”, mēs ieguvām bezprecedenta ieskatu krāšņajos un elpu aizraujošajos planētas polu reģionos. Nu zonde atkal mūs priecē ar jaunu Jupitera polāro vētru attēlu.

Jaunākajā zondes atsūtītajos attēlos redzams Jupitera ziemeļpols, kuru izraibinājuši neiedomājami spēcīgu vētru virpuļi. Šis attēls uzņemts zondes 43. pietuvošanās reizē 5. jūlijā, kad zonde Jupiteram pietuvojās relatīvi tuvu – 25100 kilometru attālumā no ziemeļpola mākoņu virsotnēm.

Jupitera ass novietojuma dēļ planētas poli no Zemes nav vienmēr redzami, tāpēc astronomiem jāpaļaujas uz zondes iegūtajiem datiem par šiem noslēpumainajiem reģioniem.

“Šīs spēcīgās vētras var būt pat 50 kilometru augstas un vairākus simtus kilometru platas. Izpratne par to, kā tās veidojušās, ir svarīga, lai savukārt labāk izprastu Jupitera atmosfēru,” zondei veltītajā mājaslapā rakstīja NASA pārstāvis.

Jupitera ziemeļpolā astronomi ir identificējuši deviņas vētras, no kurām astoņas izkārtojušās apkārt vienai centrālajai vētrai. Visas vētras griežas pulksteņrādītāja virzienā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu