Baltkrievijā slēdz Lietuvas vidusskolu "ugunsdrošības pārkāpumu" dēļ (1)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls.
Ilustratīvs attēls. Foto: Zane Bitere/LETA

Lietuvas vidusskola Baltkrievijas pilsētā Peljasā apturējusi darbību saistībā ar Baltkrievijas Ugunsdrošības dienesta atklātiem iespējamiem pārkāpumiem.

Lietuvas Izglītības, zinātnes un sporta ministrijas rīcībā esošā informācija liecina, ka dienesta inspektori skolu apmeklējuši ceturtdien.

Ministrijā informēja, ka inspektori konstatējuši pārkāpumus un ieteikuši skolu slēgt līdz reģistrēto trūkumu novēršanai. Lietuvas ministrijā uzsvēra, ka nevienā iepriekšējā pārbaudē tādi trūkumi nav atklāti.

Skolas direktors gādās par trūkumu novēršanu.

Baltkrievijas Izglītības kodeksa grozījumi paredz, ka no septembra lietuviešu skolās Peljasā un Rimdžūnos bērnus vairs nemācīs lietuviešu valodā. Grozījumi paredz, ka no septembra visām mācībām skolās jānotiek tikai krievu vai baltkrievu valodā. Peljasas skolā mācības plānots turpināt krievu valodā.

Līdz šim Baltkrievijā darbojās četras etnisko minoritāšu skolas - divas poļu un divas lietuviešu.

Skolā Peljasā tika atvērta 1992.gadā un būvēta par Lietuvas līdzekļiem. Lietuvas Izglītības, zinātnes un sporta ministrija ir finansējusi un turpinās to finansēt.

Savukārt 1996.gadā par Lietuvas finansējumu būvētā skola Rimdžūnos tagad saņem Baltkrievijas finansējumu un no septembra mācības tajā būs baltkrievu valodā.

Lietuvas Ārlietu ministrija izteikusi protestu par Baltkrievijas rīcību, saskatot tajā divpusējo vienošanos pārkāpumu un lietuviešu izcelsmes baltkrievu tiesību ierobežošanu iegūt izglītību dzimtajā valodā. Lietuva lūgusi šo jautājumu izskatīt ANO Cilvēktiesību padomē un Eiropas Drošības un sadarbības organizācijā.

Neskatoties uz Viļņas centieniem, Baltkrievijas puse līdz šim noraidījusi visus priekšlikumus, kā garantēt etniskajām minoritātēm tiesības saņemt pienācīgu izglītību dzimtajā valodā.

Līdz šim skolā Peljasā bija 127 skolēni, kas mācījās lietuviešu valodā, kā arī 23 skolotāji, no kuriem 11 ir Lietuvas pilsoņi. Rimdžūnos mācījās 82 skolēni un strādāja 18 skolotāji, no kuriem 14 ir Lietuvas pilsoņi.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu