""E.Gulbja laboratorija": robotizācija atslogo darbaspēku un nodrošina nekļūdīgumu

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Pandēmijas laikā "E.Gulbja laboratorija" daudz strādājusi procesu automatizācijas virzienā, tostarp ieviesusi vairākus bezkontakta analīžu nodošanas punktus, kā arī dažādus robotus, kas laboratorijās nu veic darbus, kas iepriekš darīti cilvēka rokām. "E.Gulbja laboratorijas" molekulārais biologs, laboratorijas speciālists Mikus Gavars intervijā TVNET uzsver, ka robotizācija dod ātrumu, atslogo darbaspēku, kā arī nodrošina nekļūdīgumu.

Viņš atzīmē, ka digitalizācijas nozīmi laboratorija ļoti labi novēroja Covid-19 pandēmijas apstākļos, kad automatizējot gan fiziskus, gan datoru procesus, tika ietaupīts ļoti daudz laika.

"Mēs automatizējām lietas, kas šķietami nav automatizējamas,

piemēram, rezultātu interpretācijas, kvalitātes kontroles kritērijus, kas īpaši nav tikuši automatizēti molekulārās bioloģijas jomā. Mums izdevās to automatizēt, un tas uzlaboja kvalitāti un arī ietaupīja laiku," klāsta Gavars.

Molekulārais biologs arī atzīst, ka "digitalizēt visu, ko var digitalizēt" joprojām ir viens no šā brīža nozares lielākajiem izaicinājumiem. Pēc viņa teiktā, pakāpeniski darbs šajā virzienā notiek, taču pie lietām, kas vēl jāuzlabo, Gavars min nosūtījumu un rezultātu apriti, kas uzlabotu pacienta ceļu caur medicīnas sistēmu, izsekojamību, kā arī lieku testu netaisīšanu. Piemēram, ir gadījumi, kad kādi testi vai analīzes ir taisītas, bet tās sistēmā neredz, tāpēc liek taisīt atkārtoti. Protams, mūžīgi aktuāls ir arī medicīnas personāla atalgojuma jautājums.

Savukārt, runājot par bezkontakta analīžu nodošanas punktiem, laboratorijas pārstāvis stāsta, ka, ja sākotnēji to galvenais uzdevums bija paraugu pieņemšana Covid testēšanai, tad nu jau robotos var nodot lielāko daļu testu, kuriem materiālu var savākt pats, piemēram, visu veidu urīna analīzēm, fēču analīzēm, ērces. Šobrīd ir pievienota iespēja šajos punktos nodot analīzes arī cilvēka papilomas vīrusa (HPV) noteikšanai sievietēm.

"Plānojam pievienot ar kādus ģenētikas testus, kuriem materiālu cilvēks pats var savākt, bet, protams, tādus, kas ir bez kaut kādām juridiskām sekām, kas pacientam pašam ir vajadzīgi," atklāj Gavars.

Tāpat viņš apliecina, ka bezkontakta analīžu nodošanas punkti tiek nepārtraukti monitorēti, lai gadījumā, ja nu tiem kaut kas notiktu, varētu uzreiz reaģēt. "Ja nu kaut kas notiktu, uzreiz izbrauktu brigāde problēmas novēršanai, piemēram, ja ārā ir ļoti karsts un robotā salūst kondicionieris. Apkalpošana tiek nodrošināta 24 stundas diennaktī," apliecina laboratorijas pārstāvis.

Šobrīd jau ir izveidoti 20 bezkontakta analīžu nodošanas punkti, bet to skaits tiks palielināts. Pēc Gavara teiktā, vienā šādā punktā sistēma var pieņemt un izdot apmēram 300 paraugus dienā.

Vienlaikus viņš stāsta, ka ar uzņēmuma "JK Energo" palīdzību ir saražori vairāki citi roboti, kas automatizē laboratorijas iekšējos procesus. "Piemēram, mums ir robots, kas reģistrē pacientus – tas paņem burciņu, noskenē, ievada sistēmā un aplīmē ar uzlīmi. Ir izveidoti arī roboti šķirošanai un transportēšanai. Automatizācijai pievēršamies ļoti aktīvi," uzsver Gavars. 

Vaicāts, vai konkurenti ir interesējušies par ieviesto robotu iegādi, viņš atzīst, lai gan ir kaut kādas lietas, ko varētu eksportēt, "bet mums vispirms ir jātiek galā ar sevi, pirms varam pievērsties citiem".

Pilnu interviju lasiet šeit:

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu