Grodņā nav paaugstināts radiācijas līmenis; notikusi mērījumu stacijas tehniska kļūda

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Sociālajos tīklos izplatījies fotoattēls, kurā redzams, ka Grodņā, Baltkrievijā, ir fiksēts augsts radiācijas līmenis. Valsts vides dienesta (VVD) Radiācijas drošības centrs skaidro, ka konkrētā situācija, visticamāk, ir saistīta ar mērījumu stacijas tehnisko kļūdu. 

Mikroblogošanas vietnē "Twitter" kādā ierakstā publicēts fotoattēls, kurā redzams, ka Grodņā, Baltkrievijā, ir augsts radiācijas līmenis.

VVD norāda, ka konkrētā radiācijas monitoringa stacija atrodas Polijā, un saskaņā ar Polijas Atomenerģijas aģentūras sniegto informāciju savā "Twitter" profilā paaugstinātā mērījuma iemesls monitoringa stacijā Bartnikos, Polijā, ir monitoringa stacijas zondes tehniska kļūda. Šobrīd monitoringa stacija ir atslēgta no datu sūtīšanas un notiek stacijas apkope.

"Šādas tehniskās kļūdas stacijās var būt, tāpat kā jebkurai iekārtai.

Konkrētās valsts atbildīgā iestāde izvērtē situāciju, ja konstatē palielinātus stacijas mērījumu datus, un, ja tā ir tehniskā kļūda, kuru nav iespējams uzreiz novērst, tad monitoringa stacija tiek atslēgta no datu apmaiņas tīkla, lai netiktu sūtīti nekorekti dati," TVNET portālam uzsver VVD.

Vienlaikus VVD atzīmē, ka citas valsts atomelektrostacijas radiācijas avārijas rezultātā vairākās monitoringa stacijās būtu paaugstināti rādījumi. Rādījumi radiācijas monitoringa stacijās paaugstinātos atbilstoši radioaktīvi piesārņoto gaisa masu kustības virzienam.

Atsaucoties uz Radiācijas drošības centra pausto, ikdienā radiācijas monitoringa stacijas mēra dabiskās radiācijas līmeni. Dabiskās radiācijas fona līmenis dažādās vietās ir atšķirīgs, kas ir atkarīgs no zemē esošajiem iežiem, kosmiskā starojuma, stacijas izvietojuma un apkārt esošajiem vides apstākļiem.

Latvijā dabiskais radiācijas fons svārstās no 30 nSv/h līdz 150 nSv/h.

"Valstīs atkarībā no ģeogrāfiskā stāvokļa un ģeoloģiskās situācijas dabiskās radiācijas fona līmenis var būt arī lielāks nekā Latvijā. Savukārt Černobiļas atomelektrostacijas teritorijā radiācijas mērījumi var būt paaugstināti vēsturiskā radioaktīvā piesārņojuma dēļ. Nav korekti salīdzināt dabiskā fona mērījumus, kur nav radioaktīvais piesārņojums konstatēts, ar mērījumiem teritorijā, kas ir vēsturiski radioaktīvi piesārņota," skaidro VVD.

Vērtējot radiācijas monitoringa staciju mērījumu datus, veic papildu analīzi, ja dati pieaug vairāk nekā divas-trīs reizes salīdzinājumā ar dabisko radiācijas fonu mērījumu. Vienlaikus jāņem vērā, ka arī šāda mērījumu rezultātu palielināšanās rezultātā dozas jaudas vērtība ir zema un nerada apdraudējumu.

Radiācijas monitoringa staciju Latvijā dati atbilst dabiskajam līmenim Latvijā. Nav konstatēts paaugstināts radiācijas līmenis, kas būtu saistīts ar radioaktīvo piesārņojumu. Radiācijas monitoringa staciju dati Latvijā pieejami VVD mājaslapā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu