Zinātnieki atrisinājuši mistēriju ap pirmatnējo būtni, kurai ir mute, bet nav tūpļa (1)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Mikroskopiskās radības māksliniecisks atveidojums.
Mikroskopiskās radības māksliniecisks atveidojums. Foto: Kembridžas Universitāte

Zinātnieki apgalvo, ka ir atrisinājuši mistēriju, kas saistīta ar 500 miljonus gadu vecu mikroskopisko radījumu, kam esot mute, bet neesot tūpļa, vēstī raidsabiedrība BBC.

Pirmoreiz šī radība tika atklāta 2017. gadā - iepriekš tika ziņots, ka šī miniatūras kulītei līdzīgā jūras zvēra fosilija varētu būt agrākais zināmais cilvēka sencis.

Saccorhytus coronarius rentgena uzņēmums.
Saccorhytus coronarius rentgena uzņēmums. Foto: Bristoles Universitāte

Senā radība Saccorhytus coronarius sākotnēji tika klasificēta grupā pie primitīvajiem mugurkaulnieku senčiem, tai pat atzarā, no kura evolucionējies cilvēks.

Jauns pētījums tagad liecina, ka Saccorhytus jāiekļauj pavisam citā klasifikatorā.

Pētnieku komanda Ķīnā un Lielbritānijā veica ļoti detalizētu fosilijas rentgena analīzi un secināja, ka tas pieder pie zirnekļu un kukaiņu priekštečiem.

Viens no iemesliem kliedēt šo evolucionāro mistēriju bijis tieši fakts, ka radībai ir mute, bet nav tūpļa.

Tomēr galvenais iemesls Saccorhytus "pārlikšanai" uz citu attīstības atzaru ir tas, ka sākotnējā pārbaudē caurumi, kas ieskauj tā muti, tika interpretēti kā poras žaunām, kas ir primitīvo cilvēku priekšteču iezīme.

Kad zinātnieki sāka rakt dziļāk sīkāk, viņi saprata, ka patiesībā tās ir ribu pamatnes, kas nozīmē, ka mugurkaulam līdzīgais veidojums ir notrūcis.

Zinātnieki, kas pēta šīs fosilijas, mēģina novietot katru radību uz filoģenētiskā koka, līdzīgi kā ciltskokā, lai saprastu, no kurienes tie cēlušies un kā tie attīstījušies.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu