Rīgas domei visu skolēnu ēdināšanai līdz šī gada beigām pietrūkst gandrīz trīs miljoni eiro (5)

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Ilustratīvs attēls. Skolas ēdnīca.
Ilustratīvs attēls. Skolas ēdnīca. Foto: Ieva Makare/LETA

Rīgas domei visu skolēnu ēdināšanai līdz šī gada beigām pietrūkst 2,7 miljoni eiro, šāda informācija trešdien izskanēja Rīgas domes sēdē.

Rīgas dome šodien lemj par brīvpusdienu piešķiršanu septembrī visiem skolēniem pašvaldības izglītības iestādēs. Iepriekš Rīgas dome jau nolēma, ka daļai vecāku par bērna pusdienām izglītības iestādē nāksies piemaksāt aptuveni pusi no ēdināšanas maksas jeb aptuveni vienu eiro dienā, kamēr daļai bērnu tiks saglabātas brīvpusdienas.

Lēmumu paredz līdzmaksājumu vecāko klašu skolēniem ieviest nevis no 1.septembra, bet no oktobra.

Deputāti uzdeva daudz jautājumu par to, kā šī sistēma tiks ieviesta, kāda tā būs, kā tiks identificēti bērni par kuriem ir samaksāts, kā tiks slēgti līgumi u.c.

Deputātiem tika skaidrots, ka lielākoties sistēma tiks veidota e-klasē. Taču tas neizslēdzot to, ka skola ar ēdinātājiem var vienoties par citu kārtību un iespējama līgumu slēgšana arī papīra formātā.

Skaidrība par to, kā tiks organizēts identificēšanas process, lai noskaidrotu, par kuru bērnu ir samaksāts, netika viesta.

Deputāti aicināja Izglītības, kultūras un sporta departamentu censties izvedot tādu sistēmu, lai informācija par to, kuri bērni saņems brīvpusdienas, būtu konfidenciāla.

"Saskaņas" deputāte Anna Vladova vēlējās noskaidrot, kādēļ pašvaldība no oktobra apmaksās pusdienu maksu tikai viena eiro apmērā, lai gan šī gada budžetā tika paredzēti 1,42 eiro. Tika norādīts, ka ēdināšanas izmaksas pieaugušas un minētā starpība aizies sociāli jutīgo grupu bērnu ēdināšanai.

Septembrī tiks slēgti līgumi ar vecākiem par līdzmaksājumiem, kā arī tiks pabeigta sistēma, kas ļaus sekot līdzi tam, kurš ir samaksājis par pusdienām.

Visu sociāli jutīgo iedzīvotāju kategoriju - mazturīgo, trūcīgo, daudzbērnu ģimeņu bērniem, kā arī bērniem invalīdiem un bāreņiem - brīvpusdienas tiks saglabātas.

Tāpat pilnībā no valsts un pašvaldības budžeta tiks finansēta 1.-4. klašu bērnu ēdināšana.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu