NASA jaunās Mēness misijas raķetes startu aizkavē negaidīta ķibele

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: EPA/Scanpix

ASV Nacionālās aeronautikas un kosmosa pārvaldes (NASA) jaunās Mēness misijas raķetes startu pirmdien aizkavējusi degvielas noplūde, kas notikusi tajā pašā vietā, kur iepriekšējā starta mēģinājumā aprīlī.

98 metrus garā raķete SLS ir jaudīgākā, kādu jebkad uzbūvējusi NASA, pārspējot pat "Saturn V", kas nogādāja astronautus uz Mēness pirms pusgadsimta.

Ja pirmdien neizdosies palaist raķeti, nākamais mēģinājums plānots piektdien.

Šis izmēģinājuma lidojums, ja tas izdosies, nogādās kosmosa kuģi Mēness orbītā pirmo reizi 50 gadu laikā. Astronauti kosmosa kuģī "Orion" neatradīsies. Plānots, ka misija ilgs vismaz sešas nedēļas.

Ūdeņraža degvielas noplūde izjauca NASA raķetes izmēģinājumu arī aprīlī. Jūnijā notika vēl viens izmēģinājums, kas bija veiksmīgāks, bet arī neiztika bez degvielas noplūdes.

Svētdien tika konstatētas arī komunikācijas problēmas ar kapsulu "Orion".

NASA Mēness izpētes programmā "Artemis" pirmais raķetes lidojums aizkavējies jau par veselu gadu.

Ja izmēģinājums beidzot izdosies, otrajā lidojumā piedalīsies astronauti. Sekmīga scenārija gadījumā 2024.gadā varētu notikt lidojums ap Mēnesi, bet 2025.gadā - divu astronautu misija.

Pa Mēnesi ir staigājuši tikai 12 cilvēki, kas visi bija amerikāņi. Zemes pavadoni neviens cilvēks nav apciemojis kopš 1972.gada, kad NASA apturēja "Apollo" misijas.

Atšķirībā no iepriekšējām misijām, šoreiz NASA cer izveidot Mēness bāzi, kas ļautu astronautiem rotācijas kārtība uzturēties tur vairākas nedēļas.

Pēc tam NASA plāno misiju uz Marsa.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu