"Dobeles dzirnavnieks": Lietuvas KP ar lēmumu liegt "Baltic Mill" iegādi vēlas aizsargāt vietējos ražotājus

Laura Ozoliņa
, TVNET Financenet | KLIK Bizness žurnāliste
CopyLinkedIn Draugiem X
AS "Dobeles dzirnavnieks" produkcija.
AS "Dobeles dzirnavnieks" produkcija. Foto: Evija Trifanova/LETA

AS "Dobeles dzirnavnieks" uzskata, ka Lietuvas Konkurences padome (KP) ar lēmumu neatļaut Lietuvas graudu pārstrādes uzņēmuma AB "Baltic Mill", kura sastāvā ir arī "Rīgas dzirnavnieks", iegādi, vēlas aizsargāt vietējos Lietuvas ražotājus, neļaujot tirgū ienākt ārvalsts komersantam, portālam TVNET pauž "Dobeles dzirnavnieks" valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils.

Viņš norāda, ka Lietuvas Republikas Konkurences padomes lēmumu uzņēmums saņēma tikai piektdienas, 26.augusta, vēlā pēcpusdienā. Tā kā lēmums ir sagatavots lietuviešu valodā un uz vairāk kā 200 lapām, "Dobeles dzirnavnieks" joprojām turpina iepazīšanos ar to.

Pēc iepazīšanās ar lēmumu, tā juridiskās un ekonomiskās pamatotības izvērtēšanas, uzņēmums vērtēs turpmākās rīcības iespējas, tostarp, vai izmantot tiesības to pārsūdzēt lēmumā norādītajā kārtībā un termiņā.

Vienlaikus Amsils atzīst, ka, ņemot vērā "Dobeles dzirnavnieka" nelielo tirgus daļu Lietuvas tirgū visās apvienošanās rezultātā skartajās produktu grupās, uzņēmums šādu Lietuvas konkurences uzraudzības iestādes lēmumu negaidīja ne darījuma par AB "Baltic Mill" un tās grupas uzņēmumu iegādi noslēgšanas brīdī 2021.gada sākumā, ne arī darījuma saskaņošanas laikā visās trijās Baltijas valstu konkurences uzraudzības iestādēs.

"Ņemot vērā uzņēmuma tirgus daļas katrā no trijām Baltijas valstīm, uzņēmums uzskata, ka Lietuvas Konkurences padome ar šādu lēmumu vēlas aizsargāt vietējos Lietuvas ražotājus, neļaujot tirgū ienākt ārvalsts komersantam," norāda "Dobeles dzirnavnieka" vadītājs.

Tāpat viņš atzīmē, ka šāds Lietuvas Konkurences padomes lēmums vismaz uz laiku ir apturējis uzņēmuma investīciju plānus, kas ļautu tam uzlabot savu konkurētspēju Eiropā un palielināt eksporta apjomus ārpus Baltijas valstīm, "kas jo īpaši ir būtiski šī gada kritiskajā situācijā saistībā ar iespējamo pārtikas krīzi pasaulē un Krievijas iebrukumu Ukrainā, kas ietekmējis globālo graudu produktu tirgu".

"Baltic Mill" grupai pieder vairāki graudu pārstrādes un pārtikas ražošanas uzņēmumi Baltijas valstīs - vienas no vecākajām un lielākajām dzirnavām "Malsena plius" un makaronu ražotājs "Amber Pasta" Lietuvā, "Rīgas dzirnavnieks" Latvijā un "Balti Veski" Igaunijā.

Savukārt kompānija "Dobeles dzirnavnieks" reģistrēta 1991.gadā, un tās pamatkapitāls ir 3,897 miljoni eiro, liecina "Firmas.lv" informācija. Kompānijas lielākais akcionārs ir Igaunijas graudu ražotājs "Tartu Mill". Uzņēmuma galvenie darbības virzieni ir visa veida kviešu miltu, mannas, miltu maisījumu, makaronu, graudaugu pārslu, putraimu un dzīvnieku barības ražošana.

"Dobeles dzirnavnieks" 2021.gadā strādāja ar 172,07 miljonu eiro apgrozījumu, un nopelnīja 3,87 miljonus eiro.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu