Iedzīvotāju taupība, sākoties apkures sezonai, ietekmēs virkni nozaru

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Iepirkumu grozs. Ilustratīvs attēls.
Iepirkumu grozs. Ilustratīvs attēls. Foto: Paula Čurkste/LETA

Sākoties apkures sezonai, iedzīvotāji izdevumus būs spiesti plānot daudz rūpīgāk, ietekmējot daudzas Latvijas tautsaimniecības nozares, tostarp mazumtirdzniecību, atzīmēja Finanšu ministrijas (FM) pārstāvji, komentējot jūlija mazumtirdzniecības datus.

"Sākoties apkures sezonai, iedzīvotāji savus izdevumus būs spiesti plānot daudz rūpīgāk, atstājot iespaidu uz daudzām Latvijas tautsaimniecības nozarēm, tajā skaitā mazumtirdzniecību," norāda ministrijā, vienlaikus atzīmējot, ka arī tirgotāji īstenos dažādus apkures un elektroenerģijas taupības pasākumus, lai pēc iespējas mazāk būtu jāpalielina produktu cena.

Ministrijā norāda, ka atbilstoši Centrālās statistikas pārvaldes datiem 2022.gada septiņos mēnešos mazumtirdzniecības apmēri Latvijā ir pieauguši par 6%, ko noteicis pieaugums nepārtikas preču noietā par 12,4%, pārtikas preču tirdzniecības palielinājums par 2,4% un degvielas tirdzniecības samazinājums par 2%.

Tostarp šogad jūlijā mazumtirdzniecības apmērs palielinājās par 0,5% salīdzinājumā ar pagājušā gada jūliju. Nelielo kopējo pieaugumu nodrošināja nepārtikas preču mazumtirdzniecības apmēru pieaugums par 3,4% un pārtikas preču noieta pieaugums par 1,7% , kamēr degvielas tirdzniecībā bija kritums par 8,4%.

FM atzīmē, ka kopš šā gada marta mazumtirdzniecības apmēri ik mēnesi samazinās, taču joprojām ir lielāki par pērnā gada attiecīgo periodu, izņemot jūniju, kad tika fiksēts neliels samazinājums.

Pārtikas mazumtirdzniecība šogad jūlijā salīdzinājumā ar pagājušā gada attiecīgo periodu uzrādīja nelielu pieaugumu desmito mēnesi pēc kārtas. FM pārstāvji skaidro, ka kopš šā gada marta ietekmi uz pārtikas patēriņu Latvijā atstāj arī iedzīvotāju skaita palielinājums, uzņemot no kara bēgošos Ukrainas iedzīvotājus.

Starp nepārtikas precēm, izņemot degvielu, jūlijā par 57,1% salīdzinājumā ar pērnā gada jūliju pieaudzis kultūras un atpūtas preču noiets, ko noteica daudzie kultūras pasākumi šajā vasarā un labie laika apstākļi. Par 13,8% augusi informācijas un komunikācijas tehnoloģiju iekārtu mazumtirdzniecība, bet par 7,4% pieaugusi būvmateriālu tirdzniecība. Savukārt par 23,9% jūlijā samazinājusies mazumtirdzniecība stendos un tirgos, par 10,8% kritusies mazumtirdzniecība pa pastu vai interneta veikalos. Tāpat par 5,7% samazinājusies elektroierīču mazumtirdzniecība un par 12,1% kritušies interjera preču tirdzniecības apmēri.

FM pārstāvji norāda, ka degvielas mazumtirdzniecības apmēri samazinās ceturto mēnesi pēc kārtas, jūlijā apjomiem krītoties par 8,4%, ko galvenokārt ietekmē augstā bāze pērnajā gadā, kā arī straujais degvielas cenu pieaugums. Augstākais degvielas cenu pieaugums gada laikā tika sasniegts jūnijā (60,3%), savukārt jūlijā tas sācis mazināties (51,5%).

Tāpat ministrijā norāda, ka atbilstoši Latvijas Bankas jaunākajiem datiem no jauna izsniegto patēriņa kredītu apmērs jūlijā turpināja palielināties un gada laikā sasniedza 63,2% pieaugumu salīdzinājumā ar pērnā gada jūliju, sekmējot arī mazumtirdzniecības nozares izaugsmi, kredītiem tiekot iztērētiem mazumtirdzniecības veikalos. Savukārt mājsaimniecību noguldījumi šogad jūlija beigās salīdzinājumā ar pagājušā gada jūlija beigām palielinājās par 7,1%, kamēr salīdzinājumā ar jūnija beigām bija samazinājums par 0,2%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu