Ko tu vēl nezināji par tautas princeses Diānas dzīvi? (1)

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/AP/EPA/Reuters/Scanpix

Kurš gan nezina princeses Diānas vārdu un princeses dzīves traģēdiju, tomēr HBO ir radījis dokumentālo filmu "The Princess", kas mums kā skatītājiem paver jaunas atklāsmes par slavenās princeses dzīvi. Filma ir veltījums Diānas nāves (31. augusts) 25. gadadienai. 

HBO dokumentālā filma The Princess ir par Velsas princesi Diānu, un tā balstīta tikai uz arhīva materiāliem, lai sniegtu jaunu skatījumu uz Diānas dzīvi, darbu un traģisko nāvi.

Rādi, nestāsti!

"The Princess", jaunā HBO dokumentālā filma par princesi Diānu seko mantrai, kas lielākajai daļai no mums ir pazīstama: rādi, nestāsti! Filmā nav ne stāstītāja, ne interviju, ne "karalisko ekspertu", kas griež lietas perspektīvā. Tā vietā stāsts tiek atvērts, izmantojot ziņu klipus un atrastos materiālus, kas tiek atskaņoti hronoloģiskā secībā. 

Filmas notikumi sākas ar 1981. gada saderināšanos ar princi Čārlzu. Tālāk jau atspoguļotas abu attiecības, skandāli, dēlu Viljama un Harija piedzimšana, rūgtā šķiršanās un priekšlaicīga nāve autoavārijā Parīzē 1997. gada 31. augustā. 

Sajūti sevi šajā filmā

Dokumentālā filma neatklās nekādus noslēpumus vai neko tādu, ko nezinās tie, kas ir sekojuši līdzi Diānas dzīvei, taču filmas "Princese" režisors Eds Pērkinss sacīja: "Es ļoti labi apzinos, ka tas jau ir stāstīts daudzas, daudzas reizes, bet ceru, ka ar mūsu pieeju mēs varam ne tikai izstāstīt skatītājam stāstu par Diānu, bet, cerams, skatījumu uz mums visiem, lai uzdotu dažus lielākus jautājumus par sevi, par mūsu attiecībām ar monarhiju un attiecībām ar slavenībām."

Protams, jaunus faktus šī filma neatklāj, bet tā noteikti ir "pieklājīgs atgādinājums" par princeses traģēdiju, skarbo dzīvi karaļnamā un paparaci zibspuldžu gaismā.  Kāda bija mūsu loma un varbūt tā bija līdzdalība šajā traģēdijā. 

Foto: AFP/AP/EPA/Reuters/Scanpix
Princese Diāna.
Princese Diāna. Foto: AFP / Scanpix

Daži interesanti fakti, ko atklāj filma 

Čārlzs bija 12 gadus vecāks par Diānu

Kad Diānas un Čārlza laulība sāka izjukt, daudzi pilsoņi uzskatīja, ka viņu prāvā vecumu starpība bija galvenais iemesls. Čārlzam bija 28 gadi, kad viņš satika 16 gadus veco Diānu, jaunu lēdiju, kura, viņaprāt, bija “jautra un pievilcīga”. Viņš un Diāna saderinājās, kad viņai bija tikai 20, bet princim jau 32.

Diāna un Čārlzs tik tikko pazina viens otru

Lai gan presē viņu attiecības bieži tika attēlotas kā pasaka — jauna sieviete izkausē karaliskās ģimenes sirdi —, viņu agrīnās intervijas bija ledainas un neveiklas. Vienā klipā neviens no viņiem nevarēja izdomāt to, kas viņiem kopīgs, izņemot mīlestību pret mūziku un dabu. Pāris bija devies uz 13 randiņiem pirms kāzām.

Čārlzs bija greizsirdīgs, ka sabiedrība dievina Diānu

Filma neglezno glaimojošu prinča Čārlza portretu. Čārlzs sāk nicināt Diānu, jo sabiedrība viņu pielūdza. Viņa bija tautas princese, nevis viņš tautas princis!

Čārlzs bija sarūgtināts, ka nevarēja apprecēt Kamillu

Var šķist mulsinoši, ka Čārlzs vispār apprecēja Diānu, ņemot vērā to, cik ilgi viņam bija romāns ar Kamillu Pārkeri Boulzu. Taču "Princese" atgādina, ka Kamilla netika uzskatīta par viņam piemērotu, jo viņa jau iepriekš bija precējusies un pārāk "pieredzējusi".

Sabiedriskā doma par Diānu bija ļoti sašķelta

Dokumentālā filma parāda, ka gandrīz viss, ko Diāna darīja, tika apspriests sarunu šovos un dzeltenajā presē. Lai gan noteikti bija daudz cilvēku, kas viņu aizstāvēja, bija arī daudzi citi, kuriem patika princesi nopaļāt. Viņi vainoja Diānu Čārlza atsalumā, pat teica, ka viņai ir “slims prāts” un patīk paparaci uzmanība.

Diāna lūdza presi atstāt viņu mierā

Diāna vienmēr bija sabiedriski redzama, taču, kad 1992. gadā paziņoja par šķiršanos no Čārlza, viņai zuda vēlme tādai būt. 1993. gada labdarības pasākumā Diāna sacīja: "Es nezināju, cik liela šī [preses] uzmanība kļūs, ne arī to, cik lielā mērā tā ietekmēs gan manus sabiedriskos pienākumus, gan personīgo dzīvi grūti izturamā veidā."

Dodi joprojām bija saderinājies, kad viņš un Diāna sāka romānu

Diāna un Čārlzs izšķīrās 1996. gadā, un 1997. gada jūlijā Diāna sāka mēnesi ilgu romānu ar miljardieri Dodi al Fajedu. Tā ir maza detaļa, kas bieži paliek aizēnota viņu nāves dēļ 1997. gada augustā, taču princese atzīmē, ka laikā, kad Dodi bildināja Diānu, viņš patiesībā bija attiecībās. Modele Kellija Fišere apgalvoja, ka ir saderinājusies ar Dodi, kurš viņu pametis Diānas dēļ. Modele pat iesniedza pret viņu prasību, bet pēc viņa nāves to atcēla.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu