Atbalsta NBS iesaisti Latvijas Bankas un tās naudas pārvadājumu aizsardzībā

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Zane Bitere / LETA

Saeima šodien otrajā lasījumā atbalstīja grozījumus Latvijas Bankas likumā, kas paredz iespēju Latvijas Bankai no 2023.gada 1.janvāra nekustamā īpašuma un skaidrās naudas pārvadājuma fiziskās drošības panākšanai iesaistīt Nacionālos bruņotos spēkus (NBS).

Latvijas Bankas fizisko drošību nodrošina Latvijas Bankas Aizsardzības pārvalde, kas izveidota 1992.gadā. Pārskatot Latvijas Bankas fiziskās drošības pārvaldīšanas ietvaru, tostarp vērtējot citu Eiropas Savienības centrālo banku pieredzi fiziskās drošības organizēšanā, kur centrālās bankas fiziskās drošības pasākumu izpildē piesaista valsts struktūras, secināts, ka efektīvs, mūsdienīgs un ilgtspējīgs Latvijas Bankas fiziskās drošības pārvaldīšanas risinājums būtu tās fizisko drošību nodrošināt sadarbībā ar NBS.

Likumprojekta anotācijā teikts, ka šādam risinājumam valstiskā mērogā ir ieguvumi - finansiāli aspekti un drošības aspekti, it īpaši ņemot vērā ģeopolitisko situāciju, jo vienlaicīgi viena valsts kritiskā pakalpojuma fiziskās drošības ietvara nodrošināšanā netiek iesaistītas dažādas struktūras ar dažādu materiāltehnisko nodrošinājumu un atšķirīgu personāla sagatavotības līmeni, kā arī šāds risinājums ļautu samazināt iespējamos apdraudējuma un drošības riskus deleģētā uzdevuma izpildē.

Ņemot vērā Latvijas Bankas nozīmību Latvijas finanšu sistēmā, kā arī tās lomu skaidrās naudas aprites nodrošināšanā Eirosistēmas ietvaros, Latvijas Bankas nekustamā īpašuma un skaidrās naudas pārvadājumu fiziskās drošības nodrošināšanai ir augsta prioritāte un prasības.

Drošības nodrošināšanā iesaistot NBS, vienlaikus Latvijas Banka saglabās kontroli un vadošo lomu minēto uzdevumu izpildē.

NBS šo uzdevumu veiks atbilstoši NBS darbību reglamentējošajiem normatīviem, piemēram, kolonnas pavadīšana, fiziskā spēka, speciālo līdzekļu un ieroču pielietošana, karavīra tiesību apjoms dienesta pienākumu izpildē un tamlīdzīgi.

Savukārt precīzāku kārtību, kādā NBS sadarbosies ar Latvijas Bankas darbiniekiem minētā uzdevuma veikšanā, plānots noteikt ar vienošanos, kas tiks slēgta starp Latvijas Banku un NBS.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu