Iepazīsti NFT pasauli Web3 konferencē “RIGA COMM 2022” (1)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Artūra Garā privātais arhīvs

airBaltic ir pirmā lidsabiedrība pasaulē, kas izlaidusi unikālu NFT kolekciju, balstītu uz blokķēdes tehnoloģiju. Kolekcijā ir attēlotas 14 Latvijas pilsētu ievērojamākās vietas kustīgā 3D attēlā, un tā pieejama tikai astoņos pilnas kolekcijas eksemplāros. Esot vienam no inovētākajiem uzņēmumiem Baltijā, airBaltic turpina attīstīt šīs tehnoloģijas lietošanu ar nākamo produktu – Planies NFT kolekciju, kas ir jauns lojalitātes slānis, kurš paver nebijušas iespējas tā lietotājiem.

Lai to paveiktu, airBaltic ir piesaistījis vienu no Latvijas blokķēdes un NFT speciālistiem Artūru Garo, kuru varēs satikt 7. oktobrī “RIGA COMM 2022” Web3 konferencē, bet pirms tam piedāvājam ieskatu viņa redzējumā par NFT nozīmi un ietekmi uz biznesu Latvijā.

Virtuālā nauda NFT

Uz jautājumu, kā saprotami izskaidrot NFT būtību, Artūrs Garais atbild: “NFT ir digitāls žetons, kas nokriptēts blokķēdē. To var saukt par digitālo mākslu, jo nopirkt var gan mākslas darbus, piemēram, zīmējumus un mūziku, gan tehnoloģiskus risinājumus, bet katram ir savs unikāls stāsts. Piemēram, Kiwie, populārs Latvijas ielu mākslinieks, katru savu ielas mākslas darbu ievieto blokķēdē kopā ar zīmējuma koordinātēm. Pirmais, kurš mākslas darbu nopērk ar NFT, tiek ierakstīts uz unikālas metāla kartītes kopā ar miniatūru sienas zīmējuma attēlojumu.”

airBaltic Planies

Foto: airBaltic publicitātes attēls

Īpašs stāsts ir arī airBaltic Planies kolekcija, kuru plānots izlaist 2022. gada septembra beigās. Planies ir īpaša kartogrāfisko lidmašīnu dizaina kolekcija ar 10 tūkstošiem žetonu, kas glabājas Ethereum blokķēdē. Ikviens Planies ir unikāls mākslas darbs, ko veido 180 dažādas īpašības, piemēram, spārni, dzinēji, mute, acis u. c. Kolekcionāriem pievienotā vērtība būs airBaltic lojalitātes kluba labumi.

“Katrs cilvēks, kurš nopirks savu unikālo Planies žetonu par virtuālo naudu, kļūs par lojalitātes kluba dalībnieku. Katru dienu lietotāja kontā uzkrāsies noteikti punkti, par kuriem varēs iegādāties dažādus labumus – bezmaksas lidojumus un bagāžas pārvadāšanu, kā arī iespēju pārdot šo NFT otrreizējā tirgū,” skaidro Artūrs Garais.

NFT izmantošana biznesā

Tāpat kā digitālajam žetonam, arī biznesā darījumiem ir jābūt ar pievienoto vērtību. Šobrīd kompānijām, kas ir ieinteresētas darboties ar NFT projektu, ir iespēja veidot plašākas sadarbības iespējas un iegūt publicitāti medijos. Taču problēma ir pieprasījumā – kamēr nav pietiekami daudz patērētāju, kompāniju interese ieguldīt naudu NFT ir neliela, turklāt tās māc bažas, ka ieguldītā nauda ne tikai neatmaksāsies, bet to var arī ļoti ātri pazaudēt. NFT tirgus vērtību ietekmē arī ārējās vides faktori, piemēram, ekonomika, cilvēku pirktspēja, intereses utt.

Tomēr airBaltic speciālists ir noskaņots pozitīvi un teic, ka ir jāstiprina Web3 kopiena, lai cilvēki tīklotos, izdomātu jaudīgus risinājumus un turpinātu attīstīties: “Agri vai vēlu daudzi pakalpojumi, kurus izmantojam ne tikai biznesā, bet arī ikdienā, tiks savstarpēji savienoti un būs ērti lietojami blokķēdes tehnoloģijā.”

Iepazīsti Web3

Ja ir interese, tad iekļūt Web3 pasaulē nav sarežģīti. Eksperti ir atsaucīgi un piedalās gan dažādās intervijās, stāstot par Web3 iespējām un attīstību, gan darbnīcās, kur interesenti var izveidot savu virtuālo maku un saprast, kā tas darbojas, un izpētīt arī citas tehnoloģijas piedāvātās iespējas. Tomēr ekspertu Baltijā ir ļoti maz, ja salīdzinām ar Eiropu un pasauli, bet jāteic, ka nebūt neatpaliekam no pārējiem. Arī Artūrs ar humoru noteic: “Eiropā un pasaulē satikt speciālistus ir viegli. Varētu izbraukt šodien un katru dienu piedalīties kādā Web3 konferencē, bet mājās atgriezties nākamajā gadā ap šo pašu laiku. Savukārt Baltijā, ja neskaitām specifiskos vienas ķēdes pasākumus kā Honeybadger, ir tikai divi starptautiski tehnoloģiju pasākumi, kuros uzstājas zinoši nozares profesionāļi un piedalās uzņēmēji, vadītāji un dažādu jomu speciālisti no visas pasaules. Viens no tiem ir “RIGA COMM”."

Foto: RIGA COMM/Publicitātes foto

***

Baltijas biznesa tehnoloģiju izstāde “RIGA COMM” notiks 6. un 7. oktobrī Ķīpsalā. Abās dienās, vienlaikus ar izstādi, norisināsies deviņas konferences, tostarp pirmo reizi Web3 konference. Tajā par blokķēdes tehnoloģiju, NFT, metaversu un citām saistītām tēmām stāstīs Baltijas vadošie Web3 eksperti no uzņēmumiem “Accenture”, “Salto X”, “Braintrust”, “Colizeum” u. c. Vairāk informācijas šeit.

Raksts tapis sadarbībā ar “RIGA COMM”.

Komentāri (1)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu