Ar kādām dārglietām tiks apbedīta Elizabete II? Tās būs tikai divas!

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/AFP/Scanpix

Tuvojoties karalienes Elizabetes II bēru dienai (19. septembris), eksperti un masu mediji mēģina prognozēt, kādas dārglietas tiks izvēlētas karalienes atvadu dienai un kuras no tām visām tiks apglabātas kopā ar Lielbritānijas valdnieci. 

Lai gan atvadu dienā karalienes zārku rotās miljonus vērti dārgumi un valsts simboli. karaliskā eksperte Liza Levinsone paredz, ka karaliene Elizabete II

tiks apbedīta tikai ar divām ļoti īpašām rotaslietām.

Jau no šodienas, 14. septembra, karalienes Elizabetes II ozolkoka zārks tiks novietots Londonas Vestminsteras abatijas zālē. Paredzams, ka tur pulcēsies garas sērotāja rindas, lai godinātu mirušo karalieni. Pēc četrām dienām, 19. septembrī, notiks oficiālās karalienes bēres. 

Karalienes zārks tiks dekorēts ar vairākiem miljonus vērtiem karaliskiem priekšmetiem, taču tie visi netiks apglabāti kopā ar karalieni.

Karogs, kronis, lode un scepteris

Viņas zārkam tiks pārklāts karaliskais standarts — karogs, kas attēlo suverēnu un Apvienoto Karalisti.

Foto: Wikimedia Commons

Uz karoga, kurš būs pārklāts pār karalienes zārku, būs novietots Imperiālās valsts kronis, rotāts ar 3000 dārgakmeņiem. Tas sverot 2,5 kilogramus. 

Imperiālās valsts kronis ir viens no Apvienotās Karalistes kroņdārgumiem un simbolizē monarha suverenitāti.

Imperiālās valsts kronim ir bijušas dažādas versijas. Pašreizējā versija tika izgatavota 1937. gadā. Karaliene Elizabete II to nēsāja koronācijā un pēcāk izmantoja parlamenta atklātajos pasākumos.

Foto: AP/Scanpix
Foto: AFP/SCANPIX

Uz karalienes zārka tiks likta arī valdnieka lode un scepteris. 

Lode jeb orbs ir valdnieka dievišķo tiesību simbols, un tā izgatavota no zelta, rotāta ar vairāk nekā 600 dārgakmeņiem, tostarp 30 rubīniem un desmitiem briljantu.

Scepterī atrodas lielākais Kalinana briljanta dārgakmens – Āfrikas Lielā zvaigzne. Kalinana jeb Cullinan Diamond ir lielākais jebkad atrastais dārgakmeņu kvalitātes neapstrādāts dimants, kas sver 3106,75 karātus, atklāts raktuvēs Kalinanā, Dienvidāfrikā, 1905. gada 26. janvārī. Tas tika nosaukts raktuves īpašnieka Tomasa Kalinana vārdā.

Dimants tika uzdāvināts karalim Edvardam VII, un tagad tas atrodas 92 cm garā sceptera stieņa galā.

Kuras būs šīs divas lietas?

Eksperte Liza Levinsone uzskata, ka karalienes ķermenis tiks apglabāts ar daudz mazāk vērtām lietām.

"Viņas Majestāte bija sirdī pazemīga un vienkārša sieviete, kura diez vai būtu ģērbusies dārgās drānās un rotājusies ar miljoniem vērtām rotaslietām. Domāju, viņas ķermenis būs ietērpts daudz vienkāršākās drānās, viņas pirkstā būs Velsas zelta laulības gredzens un ausīs viņas iemīļotie pērļu auskari," eksperte sacīja Metro.co.uk.

Foto: SCANPIX
Foto: AP/Scanpix

Kas notiks ar karalienes iemīļotāko rotu - saderināšanās gredzenu?

Levinsones kundze paredz, ka karalienes saderināšanās gredzens, visticamāk, nonāks pie meitas, princeses Annas.

"Filips pats bija autors princeses Elizabetes saderināšanās gredzena dizainam. Gredzens ir no platīna, tā centrā ir  apaļš 3 karātu briljants, bet apkārt 10 mazāki briljanti. Gredzens ir īpašs ar to, ka briljanti nāca no Filipa mātes tiāras," gredzenu raksturo eksperte.  

Foto: AP/Scanpix

"Viņas Majestātes dzīve vienmēr ir bijusi saistīta ar karaliskās ģimenes mantojumu Apvienotajā Karalistē un Sadraudzības valstīs, tāpēc viņas dārgakmeņu kolekcija veido lielāko daļu no šī mantojuma," skaidro eksperte. 

Karalienes privāto juvelierizstrādājumu kolekciju veido 300 priekšmeti, tostarp 98 piespraudes, 46 kaklarotas, 34 auskaru pāri, 15 gredzeni, 14 pulksteņi un pieci kuloni.

Karaliene tiks apbedīta Karaļa Džordža VI piemiņas kapelā Vindzoras pilī, pievienojoties karalim Džordžam VI un karalienei Elizabetei, karalienes mātei. Viņa atdusēsies kopā ar savu vīru, princi Filipu.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu