Viesmīlības nozare lūdz uz laiku samazināt PVN ēdināšanas pakalpojumiem

TVNET/LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Latvijas Viesnīcu un restorānu asociācija (LVRA) un Latvijas Restorānu biedrība (LRB) vēstulē ekonomikas ministrei Ilzei Indriksonei (NA) un finanšu ministram Jānim Reiram (JV) aicina rast iespēju uz noteiktu laiku samazināt pievienotās vērtības nodokļa (PVN) likmi ēdināšanas pakalpojumiem, pavēstīja LRB pārstāvji.

LVRA un LRB vēstulē vērš uzmanību, ka liela daļa uzņēmēju ir smagas izvēles priekšā - turpināt uzņēmējdarbību apkures sezonā ar būtiskiem zaudējumiem vai slēgt uzņēmumus.

Vienlaikus viesmīlības nozares pārstāvji norāda, ka ļoti labi izprot pašreizējo situāciju ar energoresursu krīzi visā Eiropas Savienībā (ES), kā arī to, ka valsts budžeta iespējas neļauj atbalstīt visus uzņēmējus, tāpēc LVRA un LRB aicina valdību samazināt PVN likmi ēdināšanas pakalpojumiem, līdzīgi kā to ir izdarījušas lielākā daļa ES valstu.

"No savas puses apliecinām, ka viesmīlības nozare ir ieinteresēta atbalstīt valsts noteikto kursu energoresursu patēriņa samazināšanā. Mūsu pārstāvētās nozares uzņēmumi ir apņēmušies veikt visas no tiem atkarīgās darbības, lai samazinātu energoresursu patēriņu, tostarp komforta temperatūras samazināšanu telpās. Tāpat arī ļoti atzinīgi vērtējam Ekonomikas ministrijas (EM) izstrādāto atbalsta programmu atjaunojamās enerģijas ražošanas iekārtu uzstādīšanai juridiskām personām, kuru plānots apstiprināt valdībā šī mēneša laikā," teikts LRB un LVRA nosūtītajā vēstulē.

Pēc LRB un LVRA aprēķiniem, uz laiku pazemināta PVN likme atstās fiskāli neitrālu ietekmi uz valsts budžetu, dodot iespēju īstermiņā pastarpināti atbalstīt viesmīlības nozari energoresursu krīzes laikā, kā arī būtiski mazināt ēnu ekonomiku ēdināšanas nozarē.

Vēstules autori pauž gatavību tikties ar EM un Finanšu ministrijas pārstāvjiem, kā arī valdību veidojošo partiju atbildīgajām personām, lai rastu kopīgu risinājumu, kas atbilstu gan uzņēmēju, gan valsts budžeta interesēm.

LVRA apvieno naktsmītnes un sabiedriskās ēdināšanas uzņēmumus profesionālai sadarbībai, lai uzlabotu klientu apkalpošanas kvalitāti, sakārtotu Latvijas viesnīcu tirgu un pārstāvētu Latvijas viesnīcu un restorānu biznesu pasaulē. Asociācija ir asociācijas "Viesnīcas, restorāni un kafejnīcas Eiropā" biedrs.

LRB dibināta 2017.gada nogalē, lai aizsargātu Latvijas restorānus un palielinātu to konkurētspēju.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu