Kāpēc kriptovalūtas nav domātas visiem?

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Lielākā daļa cilvēku būtu smējušies pirms desmit gadiem, ja Tu teiktu, ka daļu no sava finanšu portfeļa glabā kriptovalūtā — virtuālās naudas veidā, ko aizsargā dažādas kriptogrāfijas un datorizētas metodes. Bet, ja Tu pašlaik neieguldi vai nekad savā dzīvē neesi treidojis nevienu Bitcoin, Ethereum vai citu digitālo valūtu, tie paši cilvēki Tevi tagad var saukt par cilvēku kurš neseko līdzi modernajai pasaulei.

Neatkarīgi no tā, vai Tev tas patīk vai nē, kriptovalūtas tagad tiek plaši izmantotas, un tās nav paredzēts tikai zinātniekiem, hakeriem un dienas tirgotājiem. Patiesībā daudzi jau izveidoti uzņēmumi iekļauj kriptovalūtas savās platformās vai izmanto tās jaunu preču ieviešanai.

Foto: Publicitātes foto

Kriptovalūtas popularitāte turpina pieaugt

Apsver šo: 2020. gada oktobrī PayPal ieviesa jaunu pakalpojumu, kas ļāva viņu kontu lietotājiem iegādāties, pārdot vai paturēt kriptovalūtas vai izmantot tās, lai veiktu pirkumus vairāk nekā 26 miljonos dažādu uzņēmumu.

Maksājumu platforma apgalvo, ka kriptovalūtu kā apmaiņas līdzekļu ierobežotā lietderība to nepastāvības, izmaksu un darījumu ātruma dēļ galvenokārt ir novērsusi plašu kriptovalūtu izmantošanu.

Tomēr PayPal pārstāvji uzskata, ka viņu platforma varētu sniegt risinājumu, lai padarītu kriptovalūtu noderīgāku kā maksājuma veidu.

Foto: Publicitātes foto

Iemesli kāpēc ieguldīt kriptovalūtās

Tā kā Bitcoin sasniedz rekordaugstus līmeņus un tradicionālās finanšu institūcijas izmanto kriptovalūtas, saskaņā ar Gemini (kriptovalūtu investīciju platformas) produktu pārvaldības asociētās direktores Klēras Lovelas teikto, digitālās valūtas beidzot ir ieņēmušas savu likumīgo vietu finanšu un FinTech pasaulē.

Lovela kā bitkoina priekšrocības uzskaita lielāku izvēli, neatkarību un iespējas klientiem, kad runa ir par viņu finansiālajām iespējām. Turklāt viņa apgalvo, ka decentralizētā, atvērtā koda kriptovalūtu struktūra palīdz novērst esošās finanšu sistēmas vājās vietas, piedāvājot klientiem plašāku piekļuvi dažāda veida darījumiem. Iepriekšējo desmit gadu vislabākos aktīvus tagad ir vieglāk pirkt, pārdot, uzglabāt un tirgot.

Turklāt, saskaņā ar kriptovalūtu platformas Rubix.io izpilddirektora Drū Hamiltona teikto, kriptovalūta joprojām ir sākuma stadijā. Lai gan izmaksas šķiet lielas, ātri reaģējot, iespējams ļoti labi nopelnīt ilgtermiņā.

Galu galā daži eksperti ir paredzējuši, ka Bitcoin cena vienā dienā var sasniegt 100 000 ASV dolāru. Saskaņā ar Citibank noplūdušo (un bieži citēto) analīzi pat viens nozares pārstāvis prognozē, ka digitālās valūtas vērtība varētu pietuvoties 300 000 dolāriem par vienu bitkoinu.

Garza Business and Estate Law advokāts Lens Garza, piekrīt, ka naudas ieguldīšana jaunā investīciju instrumentā, piemēram, Bitcoin, var nodrošināt milzīgu peļņu, kā arī milzīgus zaudējumus. Turklāt, ņemot vērā to, ka tirdzniecības platformas ir izveidotas visā pasaulē, kriptovalūtas neapšaubāmi ir viens no likvīdākajiem finanšu aktīviem.

Foto: Publicitātes foto

Iemesli kāpēc kriptovalūtās neieguldīt

Tomēr ne visi uzskata, ka kriptovalūtu iegāde ir saprātīgs lēmums, vismaz ne parastajam investoram.

Lens Garza apgalvo, ka līdz šim pieredzētā ārkārtējā nepastāvība ir kriptovalūtas "jaunuma" negatīvā puse. Vienkārši sakot, kriptovalūtu investīcijas nav paredzētas bailīgajiem un tiem, kuri nav gatavi ieguldīt savu laiku, lai šīs digitālās valūtas izprastu un veiktu pārdomātus ieguldījumus, nevis tikai lektu līdzi masu mediju ziņām.

Piemēram, viens Litecoin 2017. gada beigās maksāja vairāk nekā 300 ASV dolāru, bet līdz 2019. gada janvārim cena bija samazinājusies līdz aptuveni 30 dolāriem. Viena Litecoin vērtība pašlaik ir 56 ASV dolāri (šī raksta tapšanas laikā).

Un, kā visi zina, Bitcoin sasniedza visu laiku augstāko līmeni (līdz šim) — 65 000 dolārus 2021. gada novembrī pēc tam, kad 2019. gada janvārī nokrita zem 4000 USD par vienību. Lai gan laimēšana vienmēr ir patīkama, daudzi cilvēki nekad nevēlētos piedzīvot šāda mežonīgo ceļojumu sava aktīvu portfeļa vērtībā.

Papildus nepastāvībai Garza apgalvo, ka, tā kā nav likumu, kas regulētu daudzos tirgus, kriptovalūtas ir pakļautas krāpniecībai, tāpēc viņš brīdina visus jaunos investorus būt vērīgiem.

Visbeidzot, ja Tu ieguldi kriptovalūtās, hakeru uzbrukumi rada nopietnu risku. Tu vari tirgoties ar kriptovalūtām, izmantojot vietnes un viedtālruņu lietotnes, izmantojot tiešsaistes biržas, taču abas pakļauj Tevi riskam, ka hakeri nozags visu Tavu ieguldījumu. Turklāt Tu pēc šāda fakta daudz neko nevarēsi lietas labā paveikt, vai savu ieguldījumu atgūtu.

Prasība, ka kriptovalūtas investoriem savu līdzekļu iegūšanai un pārvaldībai ir jānodarbina netradicionāli turētāji, ir vēl viens punkts, ko izvirzījis Raiens Šučmens, Cornerstone Financial Services partneris Sautfīldā, Mičiganā. Šučmens pauž nožēlu, ka tādiem uzņēmumiem kā Coinbase un Gemini nav tādas pašas reputācijas uzticamības un drošības jomā, kādu ir izveidojuši tādi glabātāji kā Fidelity, Vanguard un TD Ameritrade.

Bitcoin un citas kriptovalūtas ir spekulantu kompetencē, norāda Roberts R. Džonsons, PhD, CFA, CAIA, Kreitonas Universitātes Heideras Biznesa koledžas finanšu profesors. Viņš iesaka neizmantot Bitcoin vai citas kriptovalūtas iegādi kā ieguldījumu.

CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu