Gāzes krātuvju aizpildījums Eiropā lielāks nekā plānots; kritusies arī cena (3)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Vācijas gāzes krātuvju aizpildījums pārsniedzis 90%, neraugoties uz gāzesvada “Nord Stream 1” pilnīgu apturēšanu, vēsta “Deutschlandfunk”, atsaucoties uz Eiropas gāzes krātuvju operatoru sniegtajiem datiem.

Ņemot vērā Vācijas valdības plānus, līdz 1. novembrim Vācijas gāzes krātuves nepieciešams aizpildīt vismaz par 95%. Šāds gāzes aizpildījums atbilst standarta patēriņa apjomam janvārī – februārī.

Kopš septembra sākuma Krievijas valstij piederošais gāzes uzņēmums “Gazprom” pilnībā apturējis gāzesvada “Nord Stream 1” darbību. Kopš šī brīža Vācija visu gāzi iegūst no cauruļvadiem, kas savieno valsti ar Norvēģiju, Nīderlandi un Beļģiju. Tuvāk gada beigām paredzēts, ka Vācijas ziemeļu piekrastē darbību sāks divi sašķidrinātās dabasgāzes termināļi.

Tāpat Vācija vienojusies par dabasgāzes piegādēm no Apvienotajiem Arābu Emirātiem, Kataru un vairākām Āfrikas valstīm.

Kopumā Eiropas Savienībā gāzes krātuvju aizpildījums vidēji ir 86%. Tas apsteidz iepriekš nosprausto grafiku, jo bija paredzēts, ka 80% aizpildījums jāsasniedz līdz 1. novembrim.

Tas, savukārt, ietekmējis arī dabasgāzes oktobra līgumu cenu – tā piektdien, reaģējot uz ziņām par veiksmīgu gāzes krātuvju aizpildīšanu, samazinājusies par 12,6%, nokrītoties līdz 187 eiro par megavatstundu. Vēl pagājušās nedēļas sākumā gāzes cena vidēji bija ap 215 eiro par megavatstundu.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu