Vakcīnu ražotāju tirgus vērtība zaudējusi miljardiem dolāru

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AP/Scanpix

Lielākie vakcīnu ražotāji kopsummā zaudējuši vairākus miljardus dolāru no savas tirgus vērtības. Tas tādēļ, ka palielinās bažas par sabiedrības vienaldzību attiecībā pret vakcināciju. Turklāt arī ASV prezidents Džo Baidens paziņojis, ka “pandēmija ir beigusies”, vēsta “Financial Times”.

Investori sākuši pārdot vakcīnu pret koronavīrusu ražotāju akcijas saistībā ar šo kompāniju tirgus vērtības krišanos par vairāk nekā 10 miljardiem dolāru.

“Moderna” akciju vērtība Ņujorkas biržā kritās par 7,14%, “BioNTech” - par 8,6%, “Novavax” par 6,5%, bet “Pfizer”, kam ir daudz plašāks produktu portfelis, akciju vērtība kritās par 1,3%.

Pēc analītiķu teiktā, akciju vērtības kritums atspoguļo sabiedrības vienaldzību pret vakcināciju, tāpat arī pasaules līderu nostāja ir tāda, ka pandēmijas krīzes fāze tuvojas beigām.

Svētdienas vakarā “60 minutes” publicētajā intervijā Baidens sacīja, ka “joprojām ir problēmas, ko rada kovids, taču pie tām tiek strādāts, bet pandēmija ir beigusies”.

Pagājušajā nedēļā arī Pasaules Veselības organizācijas ģenerāldirektors Tedross Adans Gebreisuss paziņoja, ka pandēmijas noslēgums “nav aiz kalniem”.

“BMO Capital Markets” analītiķis Evans Zaigermans sacīja “Financial Times”, ka vakcīnu ražotāju akciju vērtības kritums, visticamāk, radies pēc Baidena komentāriem, kā arī bažās par pielāgoto koronavīrusa vakcīnu pieprasījuma kritumu. Tāpat jāņem vērā arī makroekonomiskās perspektīvas.

“Jeffries” analītiķis Rodžers Songs sacīja, ka straujš akciju vērtības kritums, visticamāk, ir saistāms ar Baidena nesenajiem izteikumiem, taču piebilda, ka kovids joprojām ir relatīvi bīstams, tāpēc, tuvojoties ziemai, ir svarīgi būt piesardzīgiem. Pēc viņa vārdiem, vakcīnu pārdošanas rezultāti liecina, ka kovida vakcīnu tirgus kļūst līdzīgs gripas vakcīnu tirgum, kas ļauj nopelnīt aptuveni piecus miljardus dolārus gadā.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu