Pabriks: Latvija kopumā plāno iegādāties mazāk nekā desmit HIMARS (5)

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
HIMARS. Ilustratīvs attēls.
HIMARS. Ilustratīvs attēls. Foto: Paula Čurkste/LETA

Latvija kopumā plāno iegādāties mazāk nekā desmit raķešu artilērijas "Himars" sistēmas, bet konkrēts laiks to iegādei vēl nav zināms, pirmdien, 26. septembrī, Rīgā, Spilves lidlaukā pastāstīja aizsardzības ministrs Artis Pabriks (AP).

Jūlija beigās Aizsardzības ministrijā aģentūrai LETA teica, ka ir nosūtīts pieprasījums ASV par "Himars" sistēmu pieejamību un cenām. Šis ir kopīgs Baltijas valstu projekts, un AM sagaida, ka ASV to atbalstīs ar līdzfinansējumu.

Šodien uz mācībām Latvijā Spilves lidlaukā un Liepājas lidostā ar ASV transportlidmašīnām ieradās divas raķešu artilērijas sistēmas "Himars". Pērn oktobrī Spilvē uz brīdi mācību nolūkos arī nolaidās ASV lidmašīna ar "Himars".

Šodien Spilves lidlaukā, sagaidot "Himars", Pabriks pastāstīja, ka atbilstoši NATO Madrides samitā lemtajam un nesen notikušajai ASV aizsardzības ministra vizītei Latvijā, ASV spēki Latvijā būs biežāki, redzamāki un spēcīgāki. "Himars" nogādāšana tam ir apliecinājums, un "Himars" atvešana jau tagad dodot iespēju Latvijas armijai mācīties un apgūt šīs sistēmas pirms to iegādes.

Patlaban nav zināms, kad Latvija varētu iegādāties "Himars", taču Pabriks domā, ka tam jānotiek ātrāk nekā piecu gadu laikā. "Ja ejam pēc plāna, tad tas nozīmētu vēl pāris gadus, bet mēs nekad nevaram zināt, kad lietas var notikt ātrāk.

Šādas tehnikas apgūšana un iegāde nav atkarīga tikai no mūsu spējām un vēlmēm, bet arī no piegādātājiem. Viss, kas ir zem trijiem gadiem, ir veiksme, bet trīs gadi būtu normāli, un tas attiecas uz visām trīs Baltijas valstīm," norādīja ministrs.

Pabriks precīzu potenciāli iegādājamo sistēmu skaitu neminēja, taču tas būšot "nedaudz zem desmit". Pabriks patlaban arī neminēja iespējamās izmaksas, jo sistēma nav tikai pati automašīna, bet ietver arī citas izmaksas, piemēram, vadības sistēmas salāgošanu. Vienlaikus "Himars" ir ievērojami lētākas nekā pretgaisa aizsardzības sistēmas. Vienas sistēmas izmaksas sasniedzot vairākus desmitus miljonus, bet līdzekļi tam būšot.

Runājot par citiem artilērijas projektiem, Pabriks informēja, ka tiek vērtēta modernizācija attiecībā uz savu munīciju, stobriem, un, ja būs iespēja, tiks iegādātas vēl modernākas pašgājējhaubices, nekā patlaban ir NBS rīcībā.

Jau ziņots, ka Aizsardzības ministrijai ir trīs prioritātes attiecībā uz raķešu sistēmām, proti, krasta aizsardzībai pret kuģiem, vidējā rādiusa pretgaisa aizsardzības sistēmas un raķešu artilērija.

"Himars" ir augstas precizitātes raķešu artilērijas sistēmas ar aptuveni 300 kilometru darbības rādiusu.

Latvijā 26. septembrī ierodas HIMARS:

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu