Jūlijā Latvijā pieaugusi svaigpiena iepirkuma cena

LETA
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Svaigpiena iepirkuma cena 2022. gada jūlijā Latvijā bija 49,61 eiro par 100 kilogramiem, kas ir par 2,1% vairāk nekā jūnijā, savukārt salīdzinājumā ar pagājušā gada jūliju svaigpiena iepirkuma cena pieaugusi par 63%, liecina Zemkopības ministrijas (ZM) Tirgus un tiešā atbalsta departamenta jaunākie dati.

ZM atzīmē, ka Latvijā piena iepirkums 2022.gada septiņos mēnešos, salīdzinot ar tādu pašu periodu pērn, pieaudzis par 1% un bija 472 100 tonnu.

Tikmēr Eiropas Savienībā (ES) svaigpiena cena jūnijā bija 49,44 eiro par 100 kilogramiem, kas ir par 3% vairāk salīdzinājumā ar iepriekšējo mēnesi, savukārt, salīdzinot ar pagājušā gada jūniju, svaigpiena iepirkuma cena ES pieaugusi par 38,2%.

Ministrijā norāda, ka ES šogad pirmajā pusgadā iepirkti 74 miljoni tonnu piena, kas ir par 0,7% mazāk nekā 2021.gada attiecīgajā periodā.

Produktu ražošanā ES pirmajā pusgadā vērojams samazinājums par 3,8% vājpiena pulverim, par 2,6% sviestam un par 1% sieram, kamēr krējuma ražošanā bija vērojams kāpums par 1,7%.

ZM norāda, ka pasaulē kopsummā šogad pirmajā pusgadā piena ražošana samazinājās par 1,2% salīdzinājumā ar pagājušā gada pirmajiem sešiem mēnešiem.

Pirmajā pusgadā ES vājpiena pulvera eksporta apmēri samazinājās par 19%, bet sviesta un siera - par 4%. Tikmēr par 21% palielinājās sviesta eksports uz Koreju, par 50% uz Indonēziju un par 29% uz Apvienotajiem Arābu Emirātiem.

Vienlaikus ZM norāda, ka būtiski samazinās ES piena produktu eksports uz Ķīnu, tostarp sviesta eksporta apmēri uz Ķīnu saruka par 31%, siera - par 21%, bet vājpiena pulvera - par 40%.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu