Aiz aizslēgtām durvīm: kas nogalināja Aruši Talvaru?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Aruši vecāki Radžešs un Nupuru
Aruši vecāki Radžešs un Nupuru Foto: Ekrānšāviņš no YouTube video

2008. gada 16. maijā Indijas pilsētā Noidā savā istabā tika atrasts 13 gadus vecās Aruši Talvaras līķis. Viņai bija ielauzts galvaskauss un pārgriezta rīkle. Nebija nekādas ielaušanās pēdas. Nekas nebija nolaupīts. Mājās tajā naktī atradās tikai Aruši vecāki un ģimenes pavārs, kura līķis nākamajā dienā tika atrasts uz mājas jumta terases. Arī viņam bija pārgriezta rīkle. Divi jautājumi: kurš un kāpēc?

Kad tika atrasts 13 gadus vecās meitenes līķis, policija tūliņ metās iztaujāt viņas vecākus. Bija skaidrs, ka kāds ir meiteni noslepkavojis, bet kurš? Izmeklēšana izrādījās ārkārtīgi sarežģīta, daudziem asiem pagriezieniem, neatminamiem jautājumiem, mīklām un absurdām detaļām. Tas viss detalizēti parādīts dokumentālajā filmā “Behind Closed Doors” (2019), kas skatāma “LMT Viedtelevīzijā”.

VIDEO: FILMAS KACEKLIS

Pirmais aizdomās turamais bija 45 gadus vecais ģimenes pavārs Hemražs Bandžads, kurš liktenīgajā naktī arī atradās mājā, tomēr visiem par pārsteigumu dienu pēc Aruši slepkavības uz mājas jumta tika atrasts arī viņa līķis. Policijai nu bija jāizmeklē dubultslepkavība.

Pirmā lielā kļūda bija tāda, ka pēc Aruši līķa atrašanas vecāki nenorobežoja nozieguma vietu, tāpēc mājā pēc slepkavības varēja iekļūt kā mediji, tā katrs ziņkārīgs garāmgājējs. Viss tika izbradāts, iespējamie pierādījumi apgrābstīti, nozieguma vieta – izpostīta. Tomēr izmeklētājiem nebija ilgi jāprāto, lai noskaidrotu nākamos aizdomās turamos, kuri atradās mājā un kuriem bija potenciāls motīvs, – Aruši vecākus.

Līķis asins peļķē

Aruši piedzima 1994. gada 24. maijā zobārstu ģimenē. Viņa mācījās Deli valsts skolā un dzīvoja kopā ar saviem vecākiem Indijas galvaspilsētas Deli piepilsētā Noidā.

16. maija rītā pie Talvaru ģimenes mājas vārtiem, kā ierasts, ieradās mājkalpotāja, tomēr Hemražs Bandžads, kurš parasti viņai atvēra vārtus, bija pazudis. Vēl trīs reizes nospiedusi zvana pogu, viņa beidzot ieraudzīja Aruši māti Nupuru, kura stāvēja aiz durvju sietiņa. Tas bija ārkārtīgi neparasti - Aruši vecāki nemēdza celties tik agri, jo strādāja nakts maiņās. Tieši tāpēc mājkalpotāju iekšā parasti ielaida pavārs.

Vārti bija aizslēgti no ārpuses, tāpēc Nupura teica, ka nosviedīs atslēgas no balkona, lai mājkalpotāja tos var atvērt. Kad mājkalpotāja jautāja, kur palicis Hemražs, Nupura raustīja plecus, sakot, ka droši vien viņš aizgājis pēc piena un aizslēdzis vārtus no ārpuses.

Kad mājkalpotāja beidzot iekļuva mājā, viņa pamanīja, ka pamodies ir arī Aruši tēvs Radžešs. Abi vecāki atradās Aruši istabā un raudāja, sakot: “Skaties, ko Hemražs izdarījis.”

Tad mājkalpotāja pamanīja Aruši līķi asins peļķē. Viņas rīkle bija pārgriezta.

7.15 no rīta nozieguma vietā ieradās policija, tomēr dzīvojamā istabā jau bija 15 cilvēki, kurus bija ataicinājuši Talvari, savukārt vecāku guļamistabā atradās vēl pieci vai seši cilvēki. Tikai Aruši istabā neviena nebija. Nozieguma vieta bija izbradāta un pierādījumi izpostīti. Lielākā daļa no 28 atsevišķiem pirkstu nospiedumiem, kas tika atrasti mājā, bija izsmērēti un neidentificējami.

Dīvainākais bija tas, ka Radžešs lūdza policijai nekāpt uz mājas jumta terases un piedāvāja 25000 rūpiju (EUR 380), lai viņi sadzen pēdas Bandžadam, kurš nu kļuva par galveno aizdomās turamo. Izmeklētāji gan vēlāk stāstīja, ka Talvari ļoti aktīvi un pārliecināti virzīja nozieguma gaitu šajā virzienā.

Paši vecāki atklāja, ka naktī nav dzirdējuši ne mazāko troksni, sakot, ka to apslāpējusi gaisa kondicioniera dūkšana, vēstīts vietnē “All That Is Interesting”.

Izmeklēšana un teorijas

Sešas dienas pēc Aruši līķa atrašanas policija izvirzīja teoriju, ka tā bijusi “goda slepkavība”, kuru paveikuši meitenes vecāki, lai glābtu meitenes godu pēc tam, kad viņu izvarojis Bandžads. Tiesa, netika atrasti pārliecinoši pierādījumi, kas atbalstītu šo teoriju.

Lai nu kā, 2008. gada 23. maijā Radžešs tika arestēts, tomēr sabiedrībā diskusijas nerimās. 13. jūnijā Radžešam tika veikts melu detektora tests, bet piecas dienas vēlāk arī Aruši mātei. Pēc teju diviem mēnešiem cietumā Radžešs pret drošības naudu tika no tā atbrīvots.

Izmeklēšana turpinājās, un Radžešs Talvars joprojām bija galvenais aizdomās turamais, tomēr trūka pierādījumu, lai viņu varētu notiesāt.

Talvaru tiesa

Par spīti pierādījumu trūkumam 2013. gada 11. maijā Aruši vecāki beidzot stājās tiesas priekšā. Beigu beigās izkristalizējās nozieguma skaidrojums, proti, nozieguma naktī Radžess esot izdzirdējis troksni, kas it kā nācis no Bandžada istabas. Tur viņš nevienu nav atradis. Paņēmis no pavāra istabas golfa nūju, viņš devies uz Aruši istabu, kur pieķēris abus nodarbojamies ar seksu. Radžešs uzreiz ar nūju nositis 45 gadus veco Bandžadu, tomēr, sitot vēlreiz, nejauši trāpījis Aruši. Tajā brīdī pamodās arī Nupuru.

Ašuri un Bandžads bija nāvējoši ievainoti, tomēr vēl dzīvi, tāpēc vecāki nolēmuši viņiem abiem pārgriezt rīkli. Pēc tam viņi izgudroja nozieguma scenāriju un palagā uz jumta terases aizvilka Bandžada līķi, cerot no tā atbrīvoties vēlāk. Pēc tam viņi satīrīja nozieguma vietu, aizslēdza mājas vārtus no ārpuses, mājā atpakaļ iekļūstot pa citu ieeju. Pēc tam Radžešs, lai nomierinātu nervus, iedzēris viskiju, kura asinīm notrieptā pudele vēlāk tika atrasta uz virtuves galda.

Beigu beigās Aruši vecākiem tika piespriests mūža ieslodzījums. Lēmums tika plaši kritizēts, jo bija balstīts uz nepārliecinošiem pierādījumiem. Augstākajā tiesā 2017. gadā spriedums tika pārsūdzēts un 2017. gada 12. oktobrī Bandžads un Nupuru no cietuma tika atbrīvoti. Lieta joprojām ir saglabājusi “neatrisinātās mistērijas” statusu.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu