Visām iestādēm un uzņēmumiem būs vēl vairāk jādomā par kiberdrošību

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Unsplash

Kiberdrošība šobrīd ir kļuvusi par jebkura uzņēmuma un arī privātpersonas aktualitāti. Nozagt datus vai iegūt informāciju var dažādos veidos, tieši tāpēc ir svarīgi sekot līdzi jaunākajām kiberdrošības tendencēm. Viena no iespējām būs “RIGA COMM” kiberdrošības konferencē 7. oktobrī.

Kiberdrošības direktīva

2022. gada pavasarī Eiropas Komisija ierosināja jaunus pamatnoteikumus, lai ieviestu kopīgus kiberdrošības un informācijas drošības pasākumus visās ES iestādēs, struktūrās, birojos un aģentūrās. Ar ierosināto kiberdrošības direktīvu tiks izveidots ietvars pārvaldei, riska pārvaldībai un kontrolei, uzlabojot kiberdrošības spējas, brieduma novērtēšanu un kiberhigiēnu, teikts Eiropas komisijas pārstāvniecības Latvijā ziņojumā.

Tas nozīmē, ka visām iestādēm un uzņēmumiem būs vēl vairāk jādomā par noteikto kiberdrošības nosacījumu izpildi, lai uzbrukuma gadījumā varētu saņemt nepieciešamo palīdzību un kompensāciju. Kā arī – lai izvairītos no sodiem, kuri būs līdzvērtīgi tiem, kas ir zināmi ES Vispārējās personas datu aizsardzības regulas kontekstā.

Kiberdrošības draudi

Ir vairāku veidu kibernoziedznieki, un katram no viņiem ir sava motivācija un savs uzbrukuma mērķis. Ja kāds uzņēmums vai privātpersona domā, ka no viņa nav ko zagt, tad tas ir maldinoši, uz ko nevajadzētu paļauties. Uzbrukumi notiek katru dienu, un, ja tie ir mērķēti, tos ir ļoti grūti pamanīt un izvairīties no hakeru ļaunprātībām.

Mūsdienās vairs nevienu neizbrīna tas, ka katru dienu gan vietējie, gan starptautiskie mediji ziņo par arvien vērienīgākiem kibertelpas incidentiem, kas skar gan privātpersonas, gan mazos un vidējos uzņēmumus, gan lielas korporācijas un pat veselas valstis un valstu apvienības.

Šā brīža maksimāli nokaitētā ģeopolitiskā situācija pasaulē ir krietni palielinājusi ļaundaru aktivitātes kibertelpā. Covid-19 ietekmēja un turpina ietekmēt mūsu valsts un privātā sektora aizsardzības spēju kapacitāti un efektivitāti, bet papildus vēl straujiem soļiem tuvojas ES mēroga likumdošanas izmaiņas NIS2 direktīvas izskatā (“The Network and Information Security (NIS) Directive”).

Tajā pašā laikā arī pārējās “RIGA COMM” šā gada tēmās iezīmējas tas, cik milzīgā ātrumā šobrīd attīstās digitālā ekonomika kopumā. Mākslīgais intelekts, robotika, 3D printeri, gudrās ierīces un pat pilsētas, mobilitāte, biznesa inteliģence, finanšu tehnoloģijas, kriptovalūtas utt. Šeit sarakstu var turpināt un turpināt, bet lasītājam būtu būtiski atcerēties, ka pilnīgi visu, ko cilvēce ir radījusi, rada un radīs, tā ir spējusi arī izmainīt, ietekmēt, ievainot vai iznīcināt.

Tāpēc kiberdrošība ir svarīgāka nekā jebkad, ikvienam no mums. Jo augsta apdraudējuma riska pakāpe ir gan privātpersonām (identitātes vai materiālo līdzekļu zādzība, personas dati, šantāža utt.), gan valsts un privātā sektora organizācijām, kuru darbība ir vitāli un kritiski svarīga sabiedrībai un valstij kopumā.

“Protams, tas viss sekmē arī to, ka kiberdrošības nozare aug un attīstās un tajā šobrīd ir tūkstošiem ražotāju, kas ir virtuāli sadalīti apmēram 17 galvenajās kategorijās, bet kiberdrošības izaicinājumi, īpaši kontekstā ar LR ekonomiskajiem izaicinājumiem, joprojām ir augsti, jo, manuprāt, pārsvarā Latvijas organizācijās un uzņēmumos ir apmēram 50 % no tā sauktā kiberdrošības risku pārvaldības rīku un risinājumu “džentlmeņa komplekta”. Un konstanti trūkst cilvēkresursu. Tāpēc arī kiberdrošībā ir milzīga nozīme gudrajām, automātiskajām aizsardzības sistēmām, kuras var iedalīt tādās kā trijās grupās – preventīvie, reaktīvie un ar pašu incidentu saistītie risinājumi,” izsakās kiberdrošības eksperts no “Headtechnology” Andris Soroka, kurš jau 12 gadus organizē lielāko kiberdrošības konferenci Baltijā “DSS ITSEC” un šogad iesaistās arī “RIGA COMM” kiberdrošības konferences veidošanā. Nelielu daļu no šīm inovatīvajām aizsardzības tehnoloģijām “RIGA COMM” apmeklētājiem būs iespēja apskatīties un iepazīt klātienē gan dalībnieku stendos abās pasākuma dienās, gan konferences sadaļā 7. oktobrī.

Foto: Publicitātes foto

“RIGA COMM” ir ikgadējā biznesa un IT nozares izstāde un konference Baltijā, kur uzņēmēji, biznesa procesu vadītāji, pašvaldību pārstāvji un tehnoloģiju profesionāļi tiekas vienuviet, diskutē par aktualitātēm un veido savstarpēju sadarbību.

Biļetes var iegādāties internetā, kā arī uz vietas pasākuma norises laikā. Tuvojoties pasākumam, biļetes kļūs dārgākas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu