"Nedēļas fokusā" TVNET žurnālists Juris Jurāns ⟩ 14. Saeimas vēlēšanas: Kas iegāza "Attīstībai/Par"?

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: TVNET

Aptaujājis Rēzeknes iedzīvotājus par viņu attieksmi pret 14. Saeimas vēlēšanu rezultātiem, TVNET žurnālists Juris Jurāns norāda, ka uzrunāto vidū apmierināto īsti nebija. Vienlaikus daļa rēzekniešu ir vīlusies partijā “Saskaņa” un šoreiz balsi atdeva par citu politisko spēku, TVNET raidījumā “Nedēļas fokusā” pauda Jurāns.

Jurāns atsaucas uz politologa Filipa Rajevska pausto, ka “Stabilitātei!” veiksmes stāsta pamatā ir mērķēta kampaņa, kuras mērķauditorija ir cilvēki, kas savā ziņā ir radikālākie “Saskaņas” balsotāji. “Mēs bieži runājam par Latgali kā teritoriju, kas ir valsts valstī. Taču sarunā ar Rēzeknes iedzīvotājiem tāds iespaids neradās - tieši otrādi! Likās, ka viņi ir gatavi stāvēt un krist par Latviju,” tā Jurāns.

Raidījuma vadītājs piekrīt Jurāna teiktajam, piemetinot, ka ir izveidojies tāds kā apburtais loks: atsevišķi politiskie spēki nekoncentrējas uz Latgali un to neapmeklē, jo “tur tāpat neviens par mani nebalsos”, savukārt Latgales iedzīvotāji par šīs partijas pārstāvjiem izvēlas neatdot savu balsi, jo politiķi uz šo Latvijas novadu vienkārši nebrauc. Jurāns pauž, ka partijas, īpaši valdošā koalīcija, tiešām neliek uzsvaru uz šo reģionu, savukārt atsevišķas opozīcijas partijas aktīvi apmeklējušas arī mazākos Latgales ciemus un rīkojušas aktivitātes.

“Ierašanās klātienē jau vien rada sajūtu, ka politiķim rūp notiekošais un konkrētās apdzīvotās vietas problēmas. Protams, jautājums ir par to, vai šīs problēmas tiešām tiks tālāk risinātas,” tā Jurāns.

Vaicāts, kā kara laikā iespējams, ka aizsardzības ministrs zaudē vēlēšanās, Jurāns norāda, ka ne tikai aizsardzības ministrs, bet gan visa viņa pārstāvētā partija savā ziņā sevi “noraka” ar savu priekšvēlēšanu kampaņu un biedru aroganto attieksmi. “Ja tu kā politiķis nespēj atzīt savas kļūdas, tad neesmu drošs, ka politika ir īstā vieta. Protams, pašpārliecinātība un pārliecība par saviem lēmumiem ir vajadzīga, taču vitāla ir arī spēja atzīt savas kļūdas,” secina Jurāns, piemetinot, ka tas nav tikai “Attīstībai/Par” trūkums.

Komentējot “Attīstībai/Par” priekšvēlēšanu kampaņu, Jurāns pauž, ka gan partijas, gan tās vēlētāju vidū ir gana inteliģenti un izglītoti cilvēki, taču šīs kampaņas laikā radās iespaids, ka tā ar premjera - ar kuru politiskais spēks vairākus gadus cieši strādāja koalīcijā - bargo kritizēšanu un nomelnošanu, šķiet, centusies uzrunāt pilnīgi citu elektorātu. “Iespējams, viņi līdz galam nenovērtēja savu elektorātu un to, kā šī kampaņa tiks uztverta.”

Runājot par jauno Saeimas sastāvu, Jurāns pauž, ka septiņas ievēlētās partijas ir patiesi daudz. “Tāpat rodas jautājums, vai atsevišķu ievēlēto deputātu retorika, kas jau tagad vērtējama neviennozīmīgi, ar laiku nekļūs klaji pretvalstiska,” norāda Jurāns, piemetinot, ka viņam nav pārliecības, ka šim sasaukumam izdosies pieņemt, piemēram, Dzīvesbiedru likumu. “Nedomāju, ka būs būtiskas atšķirības no iepriekšējās Saeimas darba.”

Sarunas noslēgumā TVNET žurnālists secina ka šajā parlamentā faktiski izveidojusies jauna opozīcija un tās darbu varēsim novērtēt vien laika gaitā.

MAF logo
MAF logo Foto: MAF

Mediju atbalsta fonda ieguldījums no Latvijas valsts budžeta līdzekļiem. Par projekta "Nedēļas fokusā" saturu atbild TVNET GRUPA.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu