Video ⟩ Putins pavēlējis pastiprināt Krimas tilta kontroli (13)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Krievijas prezidents Vladimirs Putins
Krievijas prezidents Vladimirs Putins Foto: Yevgeny Odinokov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Krievijas prezidents Vladimirs Putins ar dekrētu uzdevis Federālajam drošības dienestam (FSB) pastiprināt kontroli pār Krimas tiltu, kas tika bojāts sprādzienā. Svētdien Krievijas ūdenslīdēji pārbaudīs spēcīgā sprādziena radītos postījumus uz Krimas autoceļa un dzelzceļa tilta, bet tikmēr internetā izplatīts grūti autentificējams videoieraksts, kas it kā liecina par raķešu triecienu Krimas tiltam un liek apšaubīt oficiālo versiju par kravas automašīnas uzspridzināšanu.

“FSB tiks piešķirtas pilnvaras organizēt un koordinēt aizsardzības pasākumus transporta maršrutam pāri Kerčas šaurumam,” teikts sestdien publicētajā dekrētā.

Tā ir pirmā Kremļa rīcība pēc rīta sprādziena, ko, domājams, izraisījis uzbrukums.

Krievijas ūdenslīdēji svētdien pārbauda spēcīgā sprādziena radītos postījumus uz Krimas autoceļa un dzelzceļa tilta. Krievijas ziņu aģentūras citē vicepremjeru Marata Husnuļina teikto, ka ūdenslīdēji darbu sāks plkst.6. Paredzams, ka detalizētāka apsekošana tiks pabeigta līdz dienas beigām.

Sestdien ap plkst.6 uz Krimas tilta, kas savieno Krieviju ar okupēto Krimas pussalu, saskaņā ar oficiālo versiju, eksplodēja kravas automašīna, kā rezultātā aizdegās vilciena cisternas ar degvielu.

Sabrucis tilta autoceļš, kas savieno Krasnodaru ar Kerču, bet autoceļš starp Kerču un Tamaņu nav bojāts. Oficiāli par dzelzceļa stāvokli netiek ziņots, taču sestdienas vakarā pa otrām sliedēm tiltu jau šķērsojis pirmais vilciens. Degušās cisternas no pirmā sliežu ceļa vēl nav novāktas.

Krievijas prezidents Vladimirs Putins devis rīkojumu izveidot valdības komisiju notikušā izmeklēšanai, kā arī izmeklēšanas komiteja ir sākusi krimināllietu, lai gan netiek publiskots, pēc kāda panta.

Anonīmi avoti ziņo, ka tilts tika sagrauts Ukrainas Drošības dienesta (SBU) operācijā, tomēr oficiāli dienests atsakās komentēt notikušo, sakot, ka "SBU vai jebkuras Ukrainas valdības institūcijas iesaisti "triecienā" komentēsim pēc mūsu galīgās uzvaras".

Lielākā daļa neatkarīgo ekspertu, kas vērtējuši notikušā video ierakstus, uzskata, ka ļoti ticama ir versija par kravas automašīnas uzspridzināšanu uz tilta. Arī Ukrainas prezidenta biroja vadītāja Andrija Jermaka ārštata padomnieks Oleksijs Arestovičs sestdienas vakarā sarunā ar Marku Feiginu sliecās atbalstīt šādu versiju, jo par to liecinot sprādziena apjoms, ko nevarētu izraisīt raķete, turklāt raķešu triecienā vienmēr esot redzams raķetes tuvošanās brīdis, kas šajā gadījumā novērošanas kamerās neesot fiksēts.

Video: Arestovičs apšauba versiju par raķešu triecienu. Kravas automašīnā varēja atrasties līdz pat 9 tonnām sprāgstvielu

Tomēr sestdienas vakarā sociālajos tīklos publicēts videoieraksts, kas liek apšaubīt oficiālo versiju par kravas automašīnas uzspridzināšanu. Šā ieraksta autentiskumu gan ir grūti pārbaudīt.

Komentāri (13)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu