Taupības režīmā un bez Saseksiem. Viss, kas jāzina par karaļa Čārlza kronēšanu

Egoiste
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: AFP/SCANPIX, TVNET kolāža

Lai gan iepriekš medijos izskanēja informācija, ka Lielbritānijas karaļa Čārlza III kronēšana notiks vasarā - jūnijā, tagad Bakingemas pils paziņojusi citu datumu - 2023. gada 6. maiju. Gadiem plānotais pasākums ir ar koda nosaukumu Operation Golden Orb.

Kad medijos parādījās versija par 3. jūniju kā izvēlēto kronēšanas datumu, sabiedrība uzreiz saskatīja saikni ar Viņas Majestātes koronācijas datumu pirms 70 gadiem - 1953. gada 2. jūniju. Tas, ka noteikts ir cits datums - 6. maijs, norāda, ka to izvēlējies ir karalis pats, nevis noteicis monarhijas protokols, min eksperti. 

Iespējams, tas arī norāda uz jaunu monarhu, kas dara pats, vai, kā Bakingems pils teica paziņojumā, "atzīstot mūsu laika garu".

Kronēšana notiks Vestminsteras abatijā - tajā pašā vietā, kur norisinājās:

  • Katra monarha kronēšana kopš 1066. gada (precīzāk - 38),
  • Princeses Elizabetes un prinča Filipa kāzas,
  • Karalienes Elizabetes II kronēšana,
  • Velsas princeses Diānas bēres,
  • Kembridžas hercoga Viljama un hercogienes Ketrīnas kāzas,
  • Karalienes Elizabetes II bēres.

Tā kā kronēšana ir ieplānota sestdienā, maz ticams, ka šim notikumam būs papildu valsts brīvdienas, kaut iepriekš kronēšanas dienā tautai tika piešķirta brīvdiena. 

Interesants fakts — karaļa Čārlza kronēšana notiks tajā pašā dienā, kad viņa mazdēlam Ārčijam, prinča Harija un Saseksas hercogienes Meganas vecākajam bērnam, apritēs četri gadi.

Karaļnama eksperti spriež, ka Čārlza kronēšana būs ceremoniāla - tur varēsim redzēt gan rituālus, gan regālijas, bet ne tik ārišķīga, kā tas bija karaļa mātei - īsāk sakot, Londonas ielās mēs neredzēsim 4 tonnas smago zelta karieti, kurā uz kronēšanu, mājot tautai, devās karaliene Elizabete II. 

Paredzams, ka ceremonijas laiks samazināsies no trim stundām (karalienes Elizabetes II kronēšanas ilgums) līdz apmēram vienai stundai.

Karali Čārlzu "svaidīs ar eļļu, svētīs un konsekrēs" Kenterberijas arhibīskaps, kurš arī vadīs dievkalpojumu. 

Karalim Čārlzam III būs 74 gadi, un viņš kļūs par vecāko kronēto personu Lielbritānijas vēsturē.

Monarha dzīvesbiedre karaliene konsorte Kamilla arī tiks kronēta, teikts Bakingemas paziņojumā. Un šī ir vēl viena atšķirība no procesa pirms 70 gadiem.

Karalienes Elizabetes II koronācijā viņas vīrs, princis Filips netika kronēts par karali.

Vēl karalis Čārlzs atteicies kronēšanas ceremonijā mainīt tērpus un atteicies no dažiem ekstravagantākajiem elementiem, piemēram, zelta monētas izlaišanas. Vēl viena tradīcija - īpaši karalienes Elizabetes II kronēšanai 1953. gadā tika izgatavoti samta krēsli, bet tagad, visticamāk, būs standarta mēbeles.

Tā kā ir pagājis tik ilgs laiks kopš karalienes kronēšanas un tik daudz kas ir mainījies, mēs vēl neesam pārliecināti, cik daudz tradīciju ievēros pārējā karaliskā ģimene. Piemēram, pagaidām nav skaidrs, vai troņmantniekam princim Viljamam šajā dienā būs īpaša loma.

Karalis Čārlzs bija tikai četrus gadus vecs savas mātes kronēšanas laikā — viņš piedalījās ceremonijā, taču nespēlēja nozīmīgu lomu nevienā no formalitātēm. Nav arī apstiprināts, vai ceremonijā būs iesaistīts princis Harijs, karaļa Čārlza jaunākais dēls, kurš ir piektais rindā uz troni.

Pēc karalienes Elizabetes II nāves 8.septembrī troni mantoja viņas vecākais dēls Čārlzs, automātiski kļūstot par Lielbritānijas jauno karali.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu