ASV valdība vēlas augšāmcelt mamutus (9)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Pixabay

ASV Centrālā izlūkošanas pārvalde (CIP) finansējusi kompānijas “Colossal Biosciences” pētījumu, kurā zinātnieki pievērsušies sen izmirušu dzīvnieku atgriešanai dzīvē. Pateicoties pētījumam, mēs, iespējams, reiz atkal redzēsim matainos mamutus un Tasmanijas tīģerus.

Kā vēstīts kompānijas mājaslapā, viņu mērķis ir atkal redzēt mamutus apdzīvojam tundru. To plānots paveikt, izmantojot ģenētisko inženieriju, proti, lietot īpašas tehnoloģijas, lai izmainītu organisma DNS.

Uzņēmuma plānos ir augšāmcelt kā mamutus un Tasmanijas tīģerus, tā arī dodo putnu. Tiesa, CIP vairāk interesē nevis paši dzīvnieki, bet gan ģenētiskās inženierijas tehnoloģiju attīstība, vēstīts bloga “In-Q-Tel” ierakstā.

“Stratēģiski tas viss ir mazāk par mamutiem, bet vairāk par varēšanu,” rakstīts blogā.

Izmirušu dzīvnieku augšāmcelšana varētu izklausīties pēc zinātniskās fantastikas. Zināmā veidā tas tā arī ir. Protams, nav iespējams atgriezt mataino mamutu tādu, kāds tas bija pirms 10 tūkstošiem gadu. Tiesa, izmantojot DNS rediģēšanas rīkus, zinātnieki var mūsdienu ziloņu DNS sekvencēs ievietot mamutu rakstura iezīmes, piemēram, noturību pret aukstumu. Rezultātā tie kļūtu ģenētiski līdzīgi matainajiem mamutiem.

Šis projekts ASV valdībai palīdzēs uzstādīt ētiskos un tehnoloģiskos standartus gēnu inženierijas tehnoloģijās, kā arī būt soli priekšā citām nācijām.

Komentāri (9)CopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu