2 valstis, ko šķir viens tilts: ko redzēt Kopenhagenā un Malmē?

CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: shutterstock.com

Rudens ir perfekts laiks, kad doties pāris dienu atvaļinājumā un “uzlādēt baterijas”, turklāt, ja atvaļinājumam vari veltīt vien pāris dienas, tad lielisks galamērķis būs Skandināvijas valstis, kas aizraus ar skaisto dabu, ziemeļniecisko kultūru, kā arī ar arhitektūras pērlēm, kas liks pārsteigumā ieplest acis. Pateicoties prāmju pārvadātājam DFDS, Zviedrijā iespējams nokļūt pavisam komfortabli – prāmis no Lietuvas ostas pilsētas Klaipēdas ceļā dodas katru vakaru, sasniedzot Zviedrijas krastus jau rīta agrumā.

Komfortabls pārbrauciens – lielisku brīvdienu atslēga

Prāmju pārvadātāja DFDS prāmis Zviedrijas krastus sasniedz agri no rīta Zviedrijas karaļa ostas pilsētā Karlshamnā, kas ceļotājiem dod iespēju dienu iesākt sparīgi un pēc salda miega un labām brokastīm doties piedzīvojumos.

Šis ir ne vien ātrs, bet arī ērts un salīdzinoši lēts, kā ceļotāji var nokļūt Zviedrijas dienvidos, turklāt to iespējams darīt ar savu auto, paņemot līdzi visu, kas nepieciešams lieliskām brīvdienām un ietaupot līdzekļus uz nomas auto īri. Prāmis kursē ik dienas 21:00 no Klaipēdas ostas un Karlshamnā ierodas nākamajā rītā 8:00. Kamēr prāmis kuģo pa Baltijas jūru, ceļotāji aicināti atpūsties, ieturēt vakariņas kādā no restorāniem uz klāja, lai patiesi enerģijas pilni sasniegtu Zviedrijas krastus nākamajā rītā.

Foto: shutterstock.com

Daudzveidīgā un multikulturālā Zviedrijas pērle – Malme

Ierodoties Zviedrijas dienvidos ceļotājiem paveras plašs iespēju loks – kurp doties un ko redzēt. Viens no maršrutiem ir doties uz pusotras stundas attālumā no Karlshamnas esošo Zviedrijas trešo lielāko pilsētu Malmi. Pilsēta lepojas ar kultūru daudzveidību tajā – pilsētas oficiālais tūrisma informācijas portāls ziņo, ka Malmi par savu dzīvesvietu sauc 180 dažādu nacionalitāšu pārstāvji, kas ienesuši dažādu kultūru dvesmu pilsētā.

Turklāt pilsētā savijušies mūsdienīgie un vēsturiskie ēku motīvi, kur starp augstceltnēm paslēpušies gadsimtiem seni nami, pilsētas laukumi, kā arī šarmantas kafejnīcas. Starp citu, Malmes pilsēta sākotnēji bijusi kaimiņvalsts Dānijas sastāvā un tikai 1658. gadā kļuva par Zviedrijas pilsētu, kas ļoti labi nolasās arī kopējā pilsētas gaisotnē.

Foto: shutterstock.com

Malmes garšu tirgus

Esot Malmē, obligāts pieturas punkts ir Malmes gastro tirgus, kas pārsteigs ar lokālo garšu daudzveidību. Vēsturiskajā 1800. gadā celtajā ēkā mājas atradis pilsētas garšu tirgus, kas sevī apvieno Malmes unikālo kultūru daudzveidību un to ietekmi arī uz garšu pasauli.

Malmes garšu tirgū iespējams aplūkot un nobaudīt pat visneiedomājamākos produktus un tirgus apmeklējums pārsteigs pat pieredzējušākos gardēžus, jo tajā vienkopus atrodami tādi gastronomiski pārsteigumi kā tradicionālās gaļas delikateses, kas pagatavotas pēc sentēvu metodēm, unikālas jūras veltes, ko nesastapsiet nekur citur – jūras zeltplekstes, kas tiek zvejotas tikai paisuma un bēguma laikā Zviedrijas krastos, ar rokām šķirotas kafijas pupiņas, olīveļļā ceptas falafeles, korejiešu ielu ēdienus, vietējos ķiplokus un svaigu kazas jogurtu.

Protams tirgū ir padomāts arī par nesteidzīgo zviedru tradicionālās Fikas baudīšanu – svaigi ceptas smalkmaizītes un laba kafija gastro tirgū garšos īpaši labi pēc aktīvi pavadītas dienas baudot Malmes īpašo atmosfēru.

Foto: shutterstock.com

Zviedru veselības noslēpumi Ribersborgas publiskajā pirtī

Pēc pastaigas pa pilsētu, Malmes skaisto ieliņu un parku izpētes, noderēs sasildīšanās autentiskā zviedru pirtī. Te ir saskatāma acīmredzama līdzība ar mums, latviešiem, jo arī zviedri pirts rituālu tur goda vērtē un slavina pirts rituāla nozīmību kā priekšnoteikumu gan labai veselībai, gan garīgajai pašsajūtai.

Malmes skaistākā publiskā pirts ir 1898. gadā celtā Ribersborgas pirts, kas apmeklētājus vilina ar iespēju sasildīt ķermeni un garu, kā arī nopeldēties pašā Baltijas jūras krastā. Te jāatzīmē, ka peldoties kaunu labāk mest pie malas, jo pēc zviedru tradīcijām peldi vislabāk baudīt kailam. Apmeklētāju ērtībām kailajām peldēm ir norīkotas atsevišķas izejas – viena dāmām, otra kungiem. Starp citu, iepriekšēja pieteikšanās pirts apmeklējumam nav nepieciešama un visu nepieciešamo komfortablam apmeklējumam var gan paņemt līdzi, gan iegādāties turpat uz vietas.

Brauciens pa unikālo Oresundas tiltu

No Malmes Zviedrijā Dānijas galvaspilsētas Kopenhāgenas krastus iespējams sasniegt vien nepilnas stundas braucienā. Abas pilsētas savieno unikāls arhitektūras objekts – Oresundas tilts, kas starp citu ir garākais tilts Eiropā un ir unikāls ar to, ka savieno Zviedrijas un Dānijas krastus, tādējādi apliecinot abu valstu ciešo sadraudzību un saikni. Ceļu iespējams mērot gan ar vilcienu, gan ar privāto auto, gan arī ar motociklu, tas sniedzas kā virszemē, tā pazemē savienojot Zviedrijas un Dānijas krastus, tādēļ esot Malmē obligāti jāizmanto izdevībām, ko sniedz Oresundas tilts – vienā dienā ceļotājiem ir unikāla iespēja paviesoties divās valstīs.

Mazās Nāriņas dzimtene Kopenhāgena

Kopenhāgena ir īsta arhitektūras pērle, kur iemūžināšanas cienīgi skati meklējami ik uz stūra. Pirmās asociācijas ar Kopenhāgenu daudziem noteikti būs ar slaveno Mazās Nāriņas skulptūru, kas ir dāņu rakstnieka Hansa Kristiāna Andersena literāras pasakas varone un ir arī pilsētas simbols. Taču tā ir tikai viena no vietām, kas obligāti jāredz Dānijas galvaspilsētā.

Kopenhāgena reizēm tiek dēvēta par “Ziemeļu Venēciju” un salīdzināta ar Amsterdamu, jo pilsētas teritorijā ietilpst daudzi kanāli, salas un arī Zēlandes salas robotās krasta līnijas veidoti līči.

Karaliskās sardzes maiņa Amalienborgas pilī

Apskates vērta ir Amālienborgas pils, kas ir Dānijas karaliskās ģimenes mājvieta. Katru dienu interesentiem ir iespēja vērot goda sardzes maiņu, kas notiek pusdienlaikā, plkst. 12:00, tas ir īpaši iestudēts, muzikāls un visnotaļ neaizmirstams piedzīvojums kā maziem, tā lieliem. Starp citu, karaliskās gvardes goda sardze pie pils atrodas 24 stundas diennaktī un dāņu karaliskā ģimene Amālienborgas pils rezidencē atrodas no septembra līdz aprīlim, šajos mēnešos arī notiek goda sardzes maiņa ar īpašu muzikālu iestudējumu.

Foto: shutterstock.com

Tivoli parks, kas iedvesmojis Voltu Disneju

Tivoli parks Dānijā ir viens no Eiropā un pasaulē vecākajiem un krāšņākajiem atrakciju parkiem. Tas atklāts jau 1843. gadā un atrodas Kopenhāgenas pašā centrā, tāpēc parka apmeklējumu pavisam ērti var apvienot ar pašas pilsētas apskati.

Parkā vairākkārt viesojies Hanss Kristians Andersens, kā arī Volts Disnejs, kurš šeit pat atrada iedvesmu savai Disneja pasaules radīšanai. Dārzos ir patiesi pasaku valstība – eksotiski augi un koki, ziedu pārbagātība un šur tur iespējams ieraudzīt arī savā nodabā staigājošus pāvus, kas veiksmīgākos garāmgājējus iepriecinās ar krāšņās astes vērienu.

Parkā atrodas arī atrakciju parks, kur visas atrakcijas ir veidotas atbilstoši Tivoli arhitektūrai un dārziem. Dažas atrakcijas ir brīnišķīgi nostalģiskas, bet citas apmierinās arī visaizrautāko piedzīvojumu meklētāju cerības. Parkā ir atrodami 1914. gada koka amerikāņu kalniņi, kas aizraus gadsimtus senā pagātnē, kā arī modernas atrakcijas, kā piemēram “Vertigo” atrakcija, kas ar 100 km/h ātrumu burtiski apgriezīs kājām gaisā pat pieredzējušākos atrakciju apmeklētājus.

Foto: shutterstock.com
CopyLinkedIn Draugiem X
Uz augšu