23 gadi cietumā par noziegumu, kuru neesi pastrādājis

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Adnans Sajeds pēc atbrīošanas.
Adnans Sajeds pēc atbrīošanas. Foto: Reuters/ScanPix

2000. gada 25. februārī ASV iedzīvotājam Adnanam Sajedam tika piespriests mūža ieslodzījums par savas bijušās draudzenes Hejas Min Lī noslepkavošanu. Nebija nekādu fizisku pierādījumu, kas atbalstītu šo verdiktu. Arī pats Adnans uzstāja, ka ir nevainīgs, un pie tā pieturējās vairāk nekā 20 gadus. Tagad tiesa pēc jaunu DNS pierādījumu izskatīšanas Adnanu no cietuma atbrīvojusi, jo, kā izrādās, jaunās sievietes slepkava ir kāds cits.

Hejas Min Lī brutālā slepkavība

1999. gada 12. februārī tika atrasts teju mēnesi pazudušās korejiešu izcelsmes amerikānietes Hejas Min Lī līķis. Viss norādīja uz to, ka 18 gadus vecā meitene ir noslepkavota. Pēdējo reizi dzīva viņa tika redzēta 1999. gada 13. janvārī, kad atstāja skolu, lai no bērnudārza savāktu savu sešus gadus veco brālēnu un dotos uz darbu.

“Mēs domājām, ka viņa atgriezīsies,” teica viņas onkulis.

Diemžēl viņa neatgriezās. Pēc mēneša tika atrasts viņas līķis – viņa bija nožņaugta, kā arī viņas līķis atradās vietā, kur bieži vien tika slēpti slepkavību upuri. Kurš vainīgs? Šis stāsts pilnā garumā vērojams aizraujošā četru sēriju kompānijas “HBO” seriālā “The Case Against Adnan Syed” (Lieta pret Adnanu Sajedu), kas skatāms LMT Viedtelevīzijā.

VIDEO: FILMAS KACEKLIS

Lī ģimene un draugi līķa atrašanās dienā sapulcējās savās mājās un apraudāja mirušo. Viņa bija dzimusi Korejā, bet 12 gadu vecumā kopā ar māti un brāli emigrēja uz ASV. Viņas tēvs atteicās doties uz ASV un palika Korejā, pārtraucot kontaktēties ar ģimeni.

Skolā Lī nodarbojās ar lakrosu un lauka hokeju, kā arī vadīja reslinga komandu. Savukārt viņas darbs vietējā optikā bija pirmais lielais solis izsapņotās optikas speciālistes karjeras virzienā. Diemžēl kāds tam visam vardarbīgi pielika punktu.

Sākumā policija raustīja plecus. Kurš ir slepkava? Kāds ir motīvs? Drīz viņi saņēma zvanu, kurā anonīms zvanītājs apgalvoja, ka meiteni nogalinājis viņas bijušais puisis, 17 gadus vecais Adnans Sajeds.

Adnans Sajeds un apsūdzība slepkavībā

Policijai tas bija daudzsološs pavediens. Sajeds bija bijušais Lī puisis. Attiecību problēmas ir biežs iemesls vardarbībai. Policijai izdevās arī piekļūt informācijai par Sajeda ienākošajiem un izejošajiem zvaniem, kā arī atrašanās vietu Lī slepkavības dienā. Tika iztaujāti arī divi Sajeda draugi, no kuriem viens teica, ka 1999. gada 13. janvārī saņēma zvanu no Sajeda telefona, bet otrā klausules galā bijis otrs iztaujātais draugs. Viņš sākumā gan noliedzis, ka būtu zvanījis, bet tad atklāja, ka ir palīdzējis Sajedam tikt vaļā no Lī līķa un automašīnas. Tiesa, šā drauga liecības krasi atšķīrās dažādās intervijās, kā arī viņa uzvedība bija dīvaina, rakstīts izdevumā “All That Is Interesting”.

Lai nu kā, Adnans Sajeds 1999. gada 28. februārī tika arestēts un apsūdzēts Hejas Min Lī slepkavībā. Pēc gara tiesas procesa viņam tika piespriests mūža ieslodzījums.

Glābjošais podkāsts

Vairāk nekā desmit gadus pēc Sajeda apcietināšanas viņa advokāts un ģimene sazinājās ar žurnālisti Sāru Kēnigu, lūdzot viņai vēlreiz izmeklēt Lī slepkavības lietu. Rezultātā tapa podkāsta “Serial” pirmā sezona. Tā centrālais jautājums: kurš nogalināja Heju Min Lī?

“Pēdējo gadu es katru darba dienu esmu pavadījusi, cenšoties izprātot, kur kāds vidusskolnieks bija stundu pēc skolas kādā 1999. gada dienā,” pirmajā podkāsta epizodē saka Kēniga.

Tagad gan šie vidusskolnieki ir pieauguši cilvēki. Mainījušies arī daži no viņu stāstiem. Katrā epizodē tika atklātas jaunas detaļas un aizdomās turamie. Tas viss lika iesaistīties tā saucamajiem dīvāna detektīviem, kas sociālajos tīklos un medijos nāca klajā ar savām teorijām. Pēc vairākiem mēnešiem Sajeda lietas atdzīvināšana deva viņam iespēju vēlreiz stāties tiesas priekšā.

2015. gadā sākās tiesas process, kas turpinājās līdz pat 2022. gadam. Minētajā “HBO” seriālā minēts, ka Sajeds notiesāts tāpēc, ka ir musulmanis. Lai nu kā, pēc DNS pārbaudes uz Lī ķermeņa netika atrasti pierādījumi, ka Sajeds ir meitenei piedūris kaut pirkstu. Lī ģimene atteicās piedalīties podkāstā un nemainīja savu pārliecību, ka meitu nogalinājis Sajeds, raksta "BBC".

Sajedam nu priekšā atgriešanās sabiedrībā, bet izmeklētājiem – īstā vainīgā noskaidrošana. Hejas Min Lī ģimenei tikmēr jāaprūpē no jauna uzplēstās rētas.

Raksts tapis sadarbībā ar "LMT Viedtelevīziju".

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu