Turcijas mediji: Ankarā būs sarunas par Somijas uzņemšanu NATO (3)

LETA/AP
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters/ScanPix

Somijas amatpersonas otrdien ieradīsies Ankarā, lai runātu par valsts centieniem iestāties NATO, sestdien ziņoja Turcijas valsts ziņu aģentūra "Anadolu".

Somijas Tieslietu ministrijas delegācija tiksies ar Turcijas Tieslietu ministrijas ārlietu nodaļas vadītāju Kasimu Čičeku, liecina "Anadolu" rīcībā esošā informācija. Sarunās galvenā uzmanība tiks pievērsta personu, kuras Turcija uzskata par teroristiem, izdošanai.

Gan Somija, gan tās kaimiņvalsts Zviedrija pēc Krievijas atkārtotā iebrukuma Ukrainā pieteicās dalībai aizsardzības aliansē, atsakoties no gadu desmitiem ilgušās militārās neitralitātes politikas. Abu valstu uzņemšanai NATO ir nepieciešams visu esošo alianses dalībvalstu, arī Turcijas, vienbalsīgs atbalsts.

Līdz šim Zviedrijas un Somijas iestāšanās protokolus ratificējušas 28 alianses dalībvalstis, bet Turcija un Ungārija joprojām vilcinās.

Turcijas prezidents Redžeps Tajips Erdogans ceturtdien paziņoja, ka ir piekritis Ankarā tikties ar Zviedrijas jauno premjerministru Ulfu Kristersonu.

Sākotnēji Turcija nobloķēja Zviedrijas un Somijas pievienošanās procesu, apgalvojot, ka abas valstis atbalstot teroristiskas organizācijas, konkrēti, kurdu kaujiniekus un trimdā dzīvojošā islāmistu sludinātāja Fetullas Gilena piekritējus.

Erdogans paudis, ka gadījumā, ja pieprasīto personu izdošana nenotiks, ar ratifikāciju Turcijas parlamentā nebūšot viegli.

Komentāri (3)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu