Elektrības rēķini kļūs vēl lielāki? Arī "Sadales tīkls" grib celt tarifus (6)

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Shutterstock

Ir saprotams, ka elektroenerģijas cenas pieaugums un kopējā inflācija ietekmē gan elektrības pārvades, gan sadales operatora darbības izmaksas, tāpēc jautājums par tarifa celšanu ir bijis tikai laika jautājums, atzīst AS "Sadales tīkls" valdes priekšsēdētājs Sandis Jansons.

Jau izskanējis, ka AS "Augstsprieguma tīkls" (AST) tarifi no nākamā gada varētu kāpt vairākas reizes, līdz ar to "Sadales tīkls" jau strādā pie aprēķiniem, lai novērtētu jaunā pārvades tarifa izmaksu ietekmi uz sadales tarifu, un attiecīgi jauna tarifa projekta.

AST iesniegto tarifa izmaksu projektu vērtēs Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK), bet ir skaidrs, ka tas atstās būtisku ietekmi uz AS "Sadales tīkls" klientiem, jo pārvades pakalpojums veido aptuveni trešdaļu no kopējām elektrības sadales pakalpojuma izmaksām. Turklāt AST jaunajā tarifa projektā lielākais izmaksu slogs skar tieši "Sadales tīklu" un tā klientus.

Pēc Jansona teiktā, AST ierosinātais maksas par elektrības pārvadi pieaugums par gandrīz 400% un maksas par jaudu pieaugums par aptuveni 50% "Sadales tīkla" klientiem veido kopējo pārvades maksas sadārdzinājumu vairāk nekā 100% apmērā.

Līdz ar to jau septembra beigās, ņemot vērā augošās izmaksas, kuru rezultātā uzņēmums jau šobrīd strādā ar zaudējumiem, "Sadales tīkls" iesniedzis pirmo versiju tarifa korekcijai SPRK. Pašlaik tiek gaidīts komisijas vērtējums, lai nepieciešamības gadījumā to pilnveidotu. Atbilstoši kārtībai informācija par tarifa apjoma aprēķinu tiks publicēta mēnesi pirms jaunā tarifa stāšanās spēkā.

"Sadales tīkls" valdes priekšsēdētājs norāda, ka elektroapgādes sistēmas operatoriem tarifu paaugstināšanas soli ir izdevies atlikt ilgāk nekā, piemēram, siltumapgādes vai gāzes nozarē, tomēr šobrīd izmaksu pieaugums vairs neļauj nodrošināt kvalitatīvu un drošu pakalpojumu esošo ieņēmumu ietvaros. "Jāuzsver, ka sadales tarifs nav pieaudzis kopš 2016. gada, turklāt 2020. gadā tas vēl samazināts par vidēji 5,5%," atzīmē Jansons.

"Sadales tīkls" valdes priekšsēdētājs arī aicina SPRK, izvērtējot pārvades tarifu, raudzīties gan uz to, kā tas ietekmē zaļās enerģijas ražošanas veicināšanu pie pārvades sistēmas, gan visā energoapgādes sistēmā kopumā.

Jansona ieskatā mazināt šādu potenciālā pārvades tarifa pieauguma ietekmi šobrīd var valdība ar lēmumiem par atbalstu mājsaimniecībām un uzņēmumiem, kā, piemēram, jau spēkā esošais lēmums par sadales tarifa atlaidi uzņēmumiem līdz 2023. gada 30. aprīlim. Viņaprāt, atzinīgi vērtējams SPRK priekšlikums jauno pārvades tarifu piemērot tikai no 2023. gada 1. jūlija, jo tas ļautu saskaņot pārvades un sadales tarifu struktūru no 1. jūlija, sniedzot iespēju klientiem savlaicīgāk sagatavoties pārvades tarifa izmaiņām.

Komentāri (6)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu