Raidījums: Mājsaimniecības kopīpašumā apdalītas ar malkas iegādes kompensāciju

CopyLinkedIn Draugiem X
Malkas šķūnis. Ilustratīvs attēls.
Malkas šķūnis. Ilustratīvs attēls. Foto: Evija Trifanova/LETA

Jēkabpilietis Dainis neizpratnē, kāpēc kopīpašumā, kurā dzīvo atsevišķas mājsaimniecības un katra kā kurināmo izmanto malku, katrai no mājsaimniecībām neizmaksā 60 eiro pabalstu, kā solīja valsts, vēsta TV3 raidījums "Bez tabu".

Dainim vienā adresē kopīpašumā ar māsu ir māja Jēkabpilī. Daiņa ģimene dzīvo mājas otrajā stāvā, māsas mājsaimniecība – pirmajā. Katra mājsaimniecība maksā savus komunālos rēķinus, katrā mājsaimniecībā ir savs kamīns, ar ko silda savas telpas.

Sākot no oktobra, var pieteikties valsts atbalstam – 60 eiro par bez čeka nopirktu malku. Tā kā valsts iepriekš solīja, ka atbalsts pienākas katrai mājsaimniecībai, kurā lieto malku, bija pārliecināts, ka 60 eiro saņems katra – gan paša, gan māsas – mājsaimniecība.

Liels bija Daiņa un viņa māsas pārsteigums, kad, ierodoties Jēkabpils novada pašvaldībā pieteikties atbalstam, uzzinājuši, ka vienai adresei pienākas viena malkas izmaksu kompensācija. Atbildīgie nav ņēmuši vērā, ka vienā adresē daudzviet dzīvo vairākas atsevišķas mājsaimniecības.

Pieteikties valsts atbalstam par apkurē izmantojamo malku, kokskaidu granulām un arī briketēm var jau kopš 1. oktobra. Gan elektroniski vietnē epakalpojumi.lv, gan pašvaldību klientu centros klātienē. Jēkabpils novada pašvaldībā, kas administrē pieteikumus šim atbalstam, norādīja, ka vietvarā nākas uzklausīt daudzu vienā kopīpašumā atsevišķi dzīvojošu mājsaimniecību pārstāvju pārmetumus.

Tomēr vietvarai neesot manevra iespēju – valsts piedāvātā programma, kurā ievada datus, un normatīvie akti ļauj vienā adresē akceptēt tikai vienu atbalstu.

Jēkabpils vietvarā gan informēja, ka nupat valsts sapratusi kļūdu un reaģējusi: pašvaldībām izstrādātas vadlīnijas, lai turpmāk varētu palīdzēt visām vienā adresē dzīvojošajām mājsaimniecībām.

"Atbalstu varēs saņemt, vēršoties klātienē. Darbiniekam būs iespēja programmā ievadīt datus manuāli. No personas būs lūgums iesniegt dokumentus, kas pierāda mājsaimniecību nošķiršanu, piemēram. komunālo pakalpojumu rēķinus. Tas pierādīs, ka mājsaimniecības adresē ir nošķirtas. Tas tagad tiek risināts ar programmas izstrādātāju, lai datus varētu ievadīt manuāli," informēja pašvaldības pārstāve Garkalne.

Ekonomikas ministrijā norādīja, ka ir ierēdņi aicinājuši "epakalpojumi.lv" administrētājus uzlabot datu ievades iespējas, lai turpmāk izvairītos no šādām situācijām.

Ministrijā solīja – jau tuvākajās dienās tiks uzstādīts programmas papildinājums, lai par vienu adresi varētu pieteikumu iesniegt vairāk kā viena persona.

Uzlabotā funkcionalitāte ir attiecināma tikai uz atšķirīgām nodalītām mājsaimniecībām, kam ir viena adrese, iesniedzējiem būs jāpierāda savu mājsaimniecību nošķirtība ar atsevišķiem rēķiniem par apsaimniekošanas izdevumiem, līgumiem par pakalpojumu pieslēgumu katrai mājsaimniecībai atsevišķi, īres līgumi, ja tādi ir, u.tml. dokumentiem.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu