Mums uzsmaidījusi Saule

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: NASA Solar Dynamics Observatory

Saka, ka brīdī, kad tu smaidi, visa pasaule smaida līdz ar tevi. Savukārt, kad smaida Saule, tad visa pasaule krāgā dabū negantus Saules vējus.

Tieši tas slēpjas aiz mīlīgas mūsu tuvākās zvaigznes fotogrāfijas, kurā izskatās, ka Saules sejā uzplaucis priekpilns smaids. Attēls uzņemts 26. oktobrī ar NASA "Saules dinamikas observatoriju" (Solar Dynamics Observatory). Ar šo satelītu Saule tiek novērota jau kopš 2010. gada februāra.

Attēlā redzami trīs atsevišķi tumši pleķi, kas kopā atgādina acis un smaidošu muti. Var jau būt, ka Saule bija uzzinājusi kādus iepriecinošus jaunumus, tomēr, visticamāk, to pakutinājušas mežonīgas Saules vētras.

Tumšie pleķi ir Saules plankumi jeb apgabali fotosfērā, no kuriem iziet spēcīgi (līdz dažiem tūkstošiem gausu) magnētiskie lauki. Saules vēji no šiem reģioniem var traukties ar vairāk nekā 1,6 miljonus kilometru stundā lielu ātrumu.

Šajā gadījumā plankumi ir tik izteikti un labi saredzami, jo Saules vējš no tiem “pūš” tieši mums virsū. Zemi tas sasniedza šajā nedēļas nogalē.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Redaktors iesaka
Nepalaid garām!
Uz augšu