Kad daba palīdz: laikapstākļi ļāvuši Eiropai būtiski ieekonomēt gāzi

TVNET | FINANCENET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Dabasgāzes cenas Eiropā otrdien turpinājušas kritumu, jo siltie laikapstākļi aizkavē pilnvērtīgas apkures sezonas sākumu. Tas dod zināmu atvieglojumu tiem Eiropas reģioniem, kas atrodas uz recesijas robežas, vēsta aģentūra “Bloomberg”.

Dabasgāzes nākotnes līgumu cenas Eiropā samazinājušās par 5,2%, un pēdējo nedēļu laikā samazinājušās arī gāzes cenas, jo siltais oktobris ļāvis iepildīt vairāk gāzes krātuvēs, kuras jau tā ir ar lielu aizpildījumu. Decembra nākotnes līgumi Nīderlandes gāzei kļuvuši par 3,1% lētāki, nokrītoties līdz 119,50 eiro par megavatstundu.

Nozīmīgās sašķidrinātās dabasgāzes (LNG) piegādes un pieprasījuma aizkavēšanās arī palīdzējuši kompensēt gāzes piegāžu apturēšanu no Krievijas. Tomēr riski joprojām saglabājas, jo globālās piegādes joprojām ir ierobežotas. Neraugoties uz cenu samazinājumu, Eiropas gāze maksā vidēji četras reizes dārgāk nekā parasti šajā laikā. Pašlaik problēmas gāzes piegādes jomā kļūst mazākas, taču eksperti brīdina, ka sagatavošanās 2023./24. gada ziemai būs krietni izaicinošāka, jo gāzes krātuvēs vairs nebūs “starta kapitāla” jeb Krievijas gāzes no iepriekšējām piegādēm.

“Alternatīvie enerģijas avoti aizpildīs gāzes trūkumu, taču tas maksās dārgi,” norādīja “Capital Economics” ekonomiste Kerolaina Beina.

Savukārt “Maxar” sinoptiķi norāda, ka lielā daļā Eiropas līdz novembra vidum gaisa temperatūra būs mērena, bet nākamnedēļ Eiropas dienvidaustrumos varētu būt vēsāks laiks.

Gāzes krātuves Eiropā vidēji aizpildītas par 95%, kas nodrošina rezerves gadījumā, ja Eiropu pēkšņi piemeklē liels sals. Pēc “Gas Infrastructure Europe” datiem, lielākā gāzes patērētāja Eiropā – Vācijas gāzes krājumi sasnieguši pat 99%.

Krievija pārtrauca gāzes piegādes Eiropai pēc tam, kad Rietumvalstis pauda nepārprotamu atbalstu Ukrainai un noteica sankcijas pret Krieviju, lai sodītu Maskavu par tās agresiju kaimiņvalstī Ukrainā. Tā rezultātā Eiropai nācās meklēt alternatīvus enerģijas veidus.

Pašlaik Eiropas Komisija ierosinājusi ārkārtas pasākumus Eiropas Savienībā, kas paredzēti energoresursu patēriņa taupīšanai. Kopš Krievijas sāktā kara Ukrainā Eiropas Savienībai izdevās aizvietot divas trešdaļas no gāzes piegādēm, kas nāca no Krievijas.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu