Video Ko gaidīt no jaunās valdības un vai jaunā Saeima ienesīs pārmaiņas Latvijas politikā (5)

TVNET studijā žurnālists Jānis Domburs
TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Žurnālists Jānis Domburs un TVNET moderators, Rīgas Ekonomikas augstskolas profesors Arnis Sauka
Žurnālists Jānis Domburs un TVNET moderators, Rīgas Ekonomikas augstskolas profesors Arnis Sauka Foto: Jānis Škapars/TVNET

Viens no svarīgākajiem jautājumiem, kas šobrīd aktuāls, - ko gaidīt no jaunās valdības un vai jaunā Saeima ienesīs pārmaiņas Latvijas politikā?

TVNET moderators un Rīgas Ekonomikas augstskolas profesors Arnis Sauka raidījumā “Nauda runā” TVNET studijā iztaujāja žurnālistu Jāni Domburu.

TVNET jau vēstīja, ka deputāti otrdien, 1. novembrī, ievēlēja jauno 14. Saeimas Prezidija sastāvu - parlamenta priekšsēdētāju, divus viņa biedrus, kā arī Saeimas sekretāru un viņa biedru.

Jaunajā Saeimas Prezidijā būs pārstāvēti potenciālās koalīcijas politiskie spēki "Apvienotais saraksts" (AS), "Jaunā vienotība" (JV) un Nacionālā apvienība (NA), kā arī iezīmētajā opozīcijā nokļuvušās partijas - Zaļo un zemnieku savienība (ZZS), kā arī "Progresīvie".

Savus pārstāvjus amatiem Saeimas Prezidijā virzīja arī potenciālās opozīcijas partijas "Stabilitātei!" un "Latvija pirmajā vietā", taču šiem kandidātiem neizdevās iegūt balsu pārsvaru.

Balsojumā par 14. Saeimas priekšsēdētāju balsu vairākumu ieguva politiskā spēka AS pārstāvis Edvards Smiltēns.

Par parlamenta priekšsēdētāja biedriem deputāti ievēlēja JV pārstāvi Zandu Kalniņu-Lukaševicu un NA politiķi Jāni Grasbergu.

14. Saeimas sekretāra amatā stāsies ZZS pārstāvis Armands Krauze. Par viņa biedri savukārt deputāti ievēlēja partijas "Progresīvie" pārstāvi Antoņinu Ņenaševu.

Lemjot par 14. Saeimas Prezidija locekļiem, lielākoties atšķirīgi no vairākuma balsojuši "Stabilitātei!" deputāti.

Balsošanas process par visiem Saeimas Prezidija kandidātiem kopumā aizņēma apmēram piecas stundas.

Šodien 14. Saeimā ievēlētie deputāti bija sanākuši uz jaunā parlamenta sasaukuma pirmo sēdi.

Vēlēšanās labāko rezultātu sasniedza "Jaunā vienotība", kura 14. Saeimā ieguvusi 26 mandātus, tai seko Zaļo un zemnieku savienība ar 16, "Apvienotais saraksts" ar 15, Nacionālā apvienība ar 13, "Stabilitātei!" ar 11, "Progresīvie" ar 10 un "Latvija pirmajā vietā" ar deviņiem mandātiem.

Komentāri (5)CopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu