Četras lielas acis lielisku fotogrāfiju uzņemšanai

Jānis Vēvers
, Tehnoloģiju apskatnieks, žurnālists
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Publicitātes foto

Gada sākumā uz fotografēšanas cienītājiem orientētā P sērija, gada nogalē veiktspējas sērijas Mate jaunākais veikums. Pēc šāda algoritma tehnoloģiju uzņēmums Huawei kopš pagājušās desmitgades vidus gadu no gada apzinīgi laidis tirgū savus viedtelefonu flagmaņus. Un lai arī pandēmija ienesa zināmas korekcijas nevainojami noslīpētajā mehānismā, aizkavējot jaunu modeļu izstrādi, šoruden Mate atkal dodas pie pircējiem.

Dzimtajā Ķīnā jaunais flagmanis pieejams veselās četrās modifikācijās, bet Eiropas un arī Latvijas tirgū nonācis viens modelis – Mate 50 Pro. Tiesa, paralēli klasiskajām sudraba un melnai krāsai tas gada nogalē tiks piedāvāts arī īpašā

Orange Vegan Leather versijā, kas atšķirsies ne vien ar spilgta toņa apdari, bet arī īpaši nocietinātu korpusu – 10 izturīgāku stikla pārklājumu un spēju izturēt iegremdēšanu 6 metrus dziļu ūdenī.

Šobrīd gan tas vēl tikai aplūkojams attēlos, un TVNET rīcībā izmēģināšanai nonāca melnā versija.

Izskatīgs pat melnā krāsā

Ja parasti melnās krāsas ierīces tiek veidotas kā bezpersoniski klucīši, kuru identitāti lietotāji nevēlas afišēt, tad Mate 50 Pro nav tas gadījums. Ķīnieši dizaineri palikuši uzticīgi sev un piešķīruši ierīcei izteiksmīgas iezīmes. Redzamākā ir spīdīgā stīpa ar rievotu reljefu ap apaļo, neparasti lielo aizmugurējās kameras bloku. Tā izceļ un padara izteiksmīgāku jau tā labi pamanāmo ripu ar četrām simetriski izvietotām lēcām, tādēļ Mate 50 Pro būtu grūti sajaukt ar kādu citu telefona modeli. Iepriecinoši, ka šaurās apmales ap katru no četrām lēcām ir izvirzītas par mata tiesu virs stikla. Vizuāli šķiet, ka tās ir vienā līmenī, taču

lēcas tiek pasargātas no skrāpējumiem, kad ierīce guļ uz galda uz muguras.

Atšķirībā no labi zināma Kalifornijā projektētā produkta, kura pēdējo gadu modeļos telefons pilnībā balstās uz lēcu stikla.

Foto: Publicitātes foto

Gabarītu ziņā Mate 50 Pro uz vidusmēra viedtelefonu fona īpaši neizceļas. 8,5 milimetru biezums un 209 gramu svars liecina, ka tas ir mazliet «būdīgāks» par ierasti plānajiem modeļiem, taču ikdienas lietošanā šīs nianses nav jūtamas. Ekrāna nolocītās malas ierīcei gan vizuāli liek izskatīties plānākai, gan padara to ērtāk turamu plaukstā. Tā kā korpusu no abām pusēm klāj gluds, spīdīgs aizsargstikls, pirkstu nospiedumi ir labi redzami. Tādēļ lieti noderēs komplektācijā iekļautais caurspīdīgais silikona aizsargvāciņš. Tā izvirzītās apmales sniedz papildu aizsardzību kameras blokam, kas neapšaubāmi ir viena no intriģējošākajām šī tālruņa detaļām.

Augstākais novērtējums kamerai

Sāksim ar to, ka kameras bloks ir vienkārši milzīgs – tas aizņem gandrīz ceturto daļu no visa aizmugures vāka. Attiecīgi lielais gredzens piesaista uzmanību. Papildu interesi raisīja fakts, ka šis ir pirmais Mate sērijas modelis pēc ārkārtīgi sekmīgās sadarbības ar prominento Vācijas optikas ražotāju Leica. Fotografēšanas entuziasti ar ziņkāri gaidīja jauno modeli, lai uzzinātu, kā tad Huawei veicies bez vāciešu palīdzības.

Jāsaka, ka āzieši neliek vilties. To atzīst arī

prominentie mobilo ierīču kameru vērtētāji DXOMARK, kas Mate 50 Pro kamerai piešķīruši 149 punktus. Tas ir šā brīža augstākais novērtējums pasaulē, pārspējot pat specializētās fotografēšanas sērijas jaunākā modeļa Huawei P50 Pro sasniegumu.

Tālrunis aprīkots ar Ultra Aperture XMAGE kameru sistēmu, ko paši ražotāji jau pasteigušies pasludināt par jaunu ēru mobilo ierīču fotografēšanā. Kameras bloks sastāv no četriem objektīviem. Galvenā daļa ir 50 megapikseļu kamera, kas dižojas ar ļoti lielu F1.4 atvērumu un RYYB krāsu sensoru. Ar to palīdzību kamera spējot uzsūkt par 24% vairāk gaismas nekā iepriekš, un tas ir īpaši svarīgi tumsā. Šajā ziņā Mate 50 Pro darbojas nevainojami. Pilnīgā novembra pusnkats tumsā tālrunis spēja nakts režīmā uzņemt glītus zvaigžņoto debesu attēlus un naksnīgas pilsētas ainas par spīti pašvaldību pieņemtajiem elektrības taupīšanas pasākumiem. Ja nu tiešām atšķirības ar Leica optiku izmantojošajiem iepriekšējiem Huawei modeļiem pastāv, tad tās ir nenozīmīgas un ar neprofesionāļa aci nesaskatāmas.

Foto: Publicitātes foto

Pietuvina simtkārtīgi

Labā apgaismojumā uzņemtās bildes priecē ar košām krāsām un izteiktiem kontrastiem. Pārejas starp fotogrāfijas tumšākajām un gaišākajām vietām ir ļoti izteiksmīgas, kas piešķir fotogrāfijām asumu. Vienlaikus kamera nepārspīlē ar košumu. Krāsas izskatās dabiskas pat krāšņajā OLED ekrānā. Tas attiecas kā uz galvenās, tā uz 120 grādu 13 MP ultra platleņķa kameras veikumu. Pie tam

fotografēšanas entuziastiem par prieku Pro režīmā iespējams izvēlēties kādu no 10 objektīva atvēruma izmēriem amplitūdā no F1,4 līdz F4, lai izveidotu mākslinieciskākus portretus un tuvplānus.

Kā jau Huawei flagmaņos ierasts, tālrunis aprīkots ar telefoto objektīvu. Šoreiz tā ir 64 MP kamera ar 3.5x periskopisku lēcu. Lai arī ražotājs reklāmas materiālos izceļ pārsteidzošu 200x tālummaiņu, realitātē objektus var pietuvināt simtkārtīgi, kā agrākos modeļos. Vienkārši tālummaiņa darbojas arī pretējā virzienā, attālinot objektus, lai kadrā ietilptu vairāk.

Pieejams arī Super makro režīms, kas tīri labi spēj aizstāt palielināmo stiklu, kad kamera tiek pietuvināta 2,5-5 centimetru attālumā no objekta. Lūkojoties uz šajā režīmā uzņemtajām bildēm, var uzzināt daudz jauna par šķietami zināmo apkārtējo pasauli.

Foto: Publicitātes foto

Interesanta šķiet arī vairāku kameru funkcija, kas sniedz iespēju saslēgt vienotā tīklā dažas ierīces un vienlaikus filmēt no dažādiem rakursiem. Digitālā satura veidotājiem šāds risinājums varētu noderēt. Turklāt šajā režīmā var izmantot kā aizmugurējās, tā 13 MP priekšējo kameru.

Pārdomāts palīgs ikdienā

Tā kā Mate 50 Pro ir augstākās klases viedtālrunis un maksā 1299 eiro, par veiktspēju un displeja kvalitāti īpašu jautājumu nav. Ierīci darbina šā brīža viens no jaudīgākajiem mobilo ierīču procesoriem pasaulē - astoņu kodolu Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1 4G. Turklāt tam piepalīdz 7.paaudzes Qualcomm mākslīgā intelekta dzinējs un 8 GB operatīvā atmiņa, tādēļ skaitļošanas jaudas ir atlieku likām.

6,74 collu OLED ekrānā attēlu veido 2616x1212 punktu, kā rezultātā pikseļu blīvums uz vienu collu ir 428. Kombinācijā ar spēju attēlot vairāk nekā miljards toņu, HDR10+ atbalstu un 120 hercu atsvaidzes intensitāti, šis displejs lietotājam sniedz tieši to, ko gribas sagaidīt no flagmaņa – augstvērtīgu, krāsainu un košu attēlu. Skaitliskā izteiksmē spilgtums sasniedz 570 nitus.

Šķiet, interesantākas par displeja spējām ir lietotāja saskarnes pielāgošanas iespējas un pāris jauni risinājumi.

Lietotājam dota iespēja pārkārot logrīku sastāvu pēc saviem ieskatiem, kā arī «sakraut» vairākus logrīkus vienu uz otra, lai pāršķirot atrastu vajadzīgo. Tā visas svarīgās lietas var ietilpināt vienā darbvirsmā un vieglāk sameklēt nepieciešamo.

Noderīgs šķiet SuperHub risinājums, kas sniedz iespēju no jebkādiem resursiem izkopēt teksta fragmentus, izgriezt bildes vai video un samest vienā vietnē, ārkārtīgi vienkārši izveidojot ziņu portāla vai mājas lapas rakstu ar ilustrācijām. Privātuma un drošības centri pieskata, lai svarīga informācija neaiziet neceļos, un trešo pušu izstrādātāji pat sarūpējuši kādu patīkamu pārsteigumu tūkstošgalvainajam lietotāju pūlim. Par to vairāk var uzzināt, digitālā veikala AppGallery meklētājā ievadot vārdu «Gspace».

Foto: Publicitātes foto

Noslēgumā vēl jāpiebilst, ka 4700 mAh ietilpīgais akumulators ar vienu uzlādi spēj atskaņot video līdz pat 17 stundām no vietas, bet interneta pārlūkošanai enerģijas pietiek gandrīz 15 stundām. Tas būtībā ir viss nomoda laiks diennaktī. Savukārt uzlādei komplektā iekļauts 66W lādētājs, kas elektrības krājumus līdz 80% atzīmei iepilda aptuveni 30 minūtēs. Tālrunis atbalsta arī 50W bezvadu uzlādi.

Pasūtot Mate 50 Pro iepriekšpārdošanas periodā līdz 13. novembrim, pircējs tiek pie dāvanas - bezvadu austiņām Huawei Freebuds 2 Pro.

Raksts tapis sadarbībā ar Huawei Latvija.

KomentāriCopyLinkedIn Draugiem X
Svarīgākais
Uz augšu