Teksta tiešraides arhīvs Polija un NATO: Incidents Polijā, visticamāk, ir Ukrainas pretgaisa aizsardzības pasākumu darbības rezultāts (30)

TVNET
CopyLinkedIn Draugiem X
Foto: Reuters / Scanpix

Otrdien Polijas teritorijā nokrita Krievijā ražota raķete. Polijas prezidents Andžejs Duda trešdien paziņojis, ka notikušais Polijā "iespējams, ir nelaimīgs negadījums". Pastāvot ticama iespēja, ka Krievijā ražoto raķeti izmantoja Ukrainas Gaisa spēki.

"Pilnīgi nekas neliecina, ka tas būtu bijis apzināts uzbrukums Polijai (..). Ļoti ticami, ka tā bija raķete, kuru izmantojusi pretraķešu aizsardzības sistēma, tas ir, to lietojuši Ukrainas aizsardzības spēki," žurnālistiem atzina Duda.

Kā ziņots, otrdien, kad Krievija atkal pakļāva Ukrainu masīvai raķešu apšaudei, Polijas teritorijā arī nokrita raķete, nogalinot divus cilvēkus, un sākotnēji izskanēja ziņas, ka tā ir viena no krievu raidītajām raķetēm.

Polijas Ārlietu ministrijas pārstāvis apstiprināja, ka Polijā otrdien ap plkst.15.40 (16.40 pēc Latvijas laika) nokrita Krievijā ražota raķete, nogalinot divus cilvēkus Pševodovas ciemā.

Stoltenbergs: Notikušais, visticamāk, bija Ukrainas pretgaisa aizsardzības darbības rezultāts

NATO ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs trešdien paziņoja, ka sprādziens Polijā, visticamāk, bija Ukrainas pretgaisa aizsardzības darbības rezultāts, taču Krievija ir pilnībā atbildīga par incidentu.

"Šī incidenta izmeklēšana turpinās, un mums jāsagaida tās iznākums. (..) Taču mums nav nekādu pazīmju, ka tas būtu bijis tīša uzbrukuma rezultāts," pēc NATO vēstnieku sanāksmes paziņoja Stoltenbergs.

"Mūsu sākotnējā analīze liecina, ka incidentu, visticamāk, izraisīja Ukrainas pretgaisa aizsardzības raķete, kas izšauta, lai aizsargātu Ukrainas teritoriju pret Krievijas spārnoto raķešu uzbrukumiem," norādīja Stoltenbergs.

"Taču ļaujiet skaidri pateikt, ka tā nav Ukrainas vaina," sacīja Stoltenbergs. "Krievija ir pilnībā atbildīga, turpinot nelikumīgo karu pret Ukrainu."

Viņš norādīja, ka nav nekādu pazīmju, ka Krievija gatavo militāras uzbrukuma darbības pret NATO.

Stoltenbergs arī uzsvēra, ka incidenta dēļ NATO dalībvalstis negrasās iedarbināt NATO līguma 4.pantu. 

Polijas Ārlietu ministrija iepriekš izsauca Krievijas vēstnieku Varšavā sniegt "tūlītējus detalizētus paskaidrojumus". Tikšanās esot ilgusi vien četras minūtes. Pēc Polijas lūguma, pamatojoties uz NATO 4. pantu, trešdien tiks sasaukta NATO vēstnieku sanāksme, aģentūrai "Reuters" pavēstīja divi Eiropas diplomāti.

NATO līguma 4. pants nosaka, ka dalībvalstis kopīgi apspriežas jebkurā brīdī, kad vien pēc jebkuras no dalībvalsts uzskatiem ir apdraudēta jebkuras dalībvalsts teritoriālā integritāte, politiskā neatkarība vai drošība.

ASV un sabiedrotie sola izmeklēt Krievijā ražotās raķetes eksploziju Polijā, pirms lems par nākamajiem soļiem, taču piesardzīgi izsakās par to, vai raķete tika izšauta no Krievijas.

"Mēs piekritām atbalstīt Polijas izmeklēšanu par šo eksploziju," sacīja ASV prezidents Džo Baidens, kurš patlaban atrodas G20 samitā Bali. "Mēs nodrošināsim to, ka mēs izprotam, tieši kas noticis (..), un tad mēs kolektīvi noteiksim mūsu nākamo soli."

Atbildot uz jautājumu, vai šī raķete, kas nogalināja divus cilvēkus Pševodovas ciemā pie Ukrainas robežas, bija izšauta no Krievijas, Baidens sacīja, ka ir "provizoriska informācija, kas to apstrīd".

"Ir maz ticams (..) ka tā tika izšauta no Krievijas. Bet redzēsim," teica Baidens.

Komentāri (30)CopyLinkedIn Draugiem X
Aktuālais šodien
Svarīgākais
Uz augšu